Acasa Stiinta-ITIT Solstiţiul de vară. Google logo: Takashi Murakami

Solstiţiul de vară. Google logo: Takashi Murakami

scris de M.A.
4 afisari

Punem pariu că aţi uitat. Suntem în plin solstiţiu de vară, iar Google ţine să vă reamintească într-un mod mai mult decât original, prin intermediul unui desen ce poartă semnătura artistului japonez Takashi Murakami.

Logo Google doodle solstice Takashi Murakami

Logo Google doodle solstice Takashi Murakami

Google Doodles Solstice by Takashi Murakami Art Piece. Solstitiul de vara are loc, marţi, pe 21 iunie Soarele ajunge în punctul cel mai nordic al eclipticii (drumul său aparent pe bolta cerească în decursul unui an). Efectele imediate ale acestui eveniment sunt: cea mai lunga zi, respectiv cea mai scurta noapte a anului pentru cei aflati in emisfera nordica.

Dupa momentul solstitiului, Soarele isi incepe drumul lung de sase luni spre sud. In acest interval ziua va scadea mereu, iar noaptea va creste. Echinoctiul de toamna se va produce pe 23 septembrie, iar solstitiul de iarna pe 22 decembrie. Denumirea de solstitiu provine din latinescul solstitium, format din sol (Soare) si stitium, de la verbul sistere (a se opri, a ramane constant). Spre deosebire de celelalte zile din an, cand unghiul facut de Soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimba semnificativ de la o zi la alta, la solstitii acest unghi devine stationar, planul determinat de centrul Soarelui si de axa de rotatie a Pamantului fiind perpendicular pe planul orbitei Pamantului. In cele doua momente ale anului unghiul facut de razele Soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variatia acestui unghi in cursul anului se explica prin aceea ca axa de rotatie a Pamantului nu este perpendiculara pe orbita lui.

1 comentariu

salcudean10 21-06-2011 - 22:17

Degeaba puneti pariu: nu am uitat de solstitiul de vara. Este foarte frumos logoul propus de Google! Multumim!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult