Acasa Stiinta-ITIT Spamul prin imagini este nedetectabil

Spamul prin imagini este nedetectabil

scris de Ziua Veche
1 afisari

Spamurile au acum infatisari tot mai atractive. S-a dus de mult perioada in care acestea erau doar simplu text. Acum ele sunt in format .gif sau .jpeg, iar unele au animatii. Din cauza ca majoritatea filtrelor anti-spam sunt intr-un anumit format, cele cu imagini nu sunt recunoscute ca fiind un astfel de mesaj. “Din cauza faptului ca majoritatea filtrelor de spam folosesc un modul OCR care poate scana si citi textul incorporat intr-o imagine, spammer-ii au inceput sa dezvolte continut vizual, ce poate fi gazduit si controlat la distanta”, spun reprezentantii BitDefender.

Potrivit acestora, cresterea in popularitate a site-urilor pentru partajarea de fotografii a oferit spammer-ilor o cale usoara, ce poate fi intretinuta fara efort si aproape imposibil de detectat, precum si un mod de stocare, refolosire si afisare a imaginilor in mailuri nesolicitate sau in alte forme de spam, cum ar fi comentariile spam pe bloguri, retele de socializare precum Facebook si Twitter. Spamul prin imagine are un potential de atac mult mai mare decat spamul clasic cu text din mai multe motive. “In primul rand, permite spammer-ilor sa detecteze care adrese de email sunt valide si/sau active, prin faptul ca afla ce adrese se conecteaza la galeriile lor pentru a viziona continutul grafic. in al doilea rand, cand utilizatorii activeaza afisarea spamului vizual, acestia spun de fapt spammer-ului ca pot fi “asaltati” de si mai mult spam”, spun expertii companiei de antivirusi.

 

Moduri de operare

O parte din spammer-i deschid o galerie unde incarca imagini, folosind instrumente de generare si distribuire automate. “Astfel, ei concep un e-mail in care fac referinta la imaginile din galerie, in loc sa incorporeze imaginile in textul mesajului. Altii prefera sa utilizeze galeria de imagini prin trimiterea unui link catre aceasta in mesaje spam. Odata ce se acceseaza link-ul, utilizatorul acceseaza intregul set de fotografii, care pot redirectiona mai departe, catre site-uri facute special care includ continut malitios”, explica specialistii BitDefender. Aditional, spamer-ii folosesc diverse metode de modificare pentru a ascunde continutul grafic al mesajului precum adaugarea de pixeli la intamplare; amestecarea literelor, a pozitiei si dimensiunii textului  impreuna cu imbinarea decorativa a diferitor tipuri de fonturi; adaugarea de culori pentru anumite litere sau parti din text etc. BitDefender recomanda, printre altele, folosirea unei solutii anti malwarecare sa includa antivirus, firewall si filtru spam si chiar sa nu deschideti e-mail-uri sau atasamente din mesaje primite de la persoane necunoscute. De asemenea, sa nu dati click pe nici un link din cadrul mailului spam inclusiv cele de “dezabonare”. Acestea pot declansa alte amenintari malware si pot compromite sistemul, si nu in ultimul rand sa stergeti intotdeauna mesajele spam.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult