Acasa Stiinta-ITIT Telefoane interzise

Telefoane interzise

scris de Ziua Veche
4 afisari

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a oprit folosirea telefoanelor fixe wireless model DECT 6.0 fara marcaj CE pentru ca produc perturbatii prejudiciabile comunicatiilor in anumite benzi de frecventa radio. Actiunea de control s-a desfasurat in zona de nord-est a Romaniei. “Am constatat pe teren ca in general oamenii care detineau si utilizau aceste modele de telefon nu stiau ca folosirea lor este ilegala in spatiul european, aparatele fiind achizitionate in calatorii in afara Europei, de pe site-uri de Internet sau trimise de rudele din strainatate. Dupa ce reprezentantii ANCOM din teren le-au explicat ca nu este permisa folosirea telefoanelor respective pe teritoriul tarii noastre, utilizatorii au oprit voluntar functionarea terminalelor. Ii sfatuim pe toti utilizatorii de echipamente de comunicatii sa se asigure ca aparatele cumparate din alte tari au aplicat marcajul CE”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM. In cazul in care cei care detin aceste modele de telefon continua sa le foloseasca, Autoritatea poate aplica amenzi contraventionale in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, cu valori cuprinse intre 5.000 si 100.000 lei. Campania de control va continua in perioada imediat urmatoare.

 

De ce nu trebuie folosite

 

Comercializarea si utilizarea acestui model de telefon este interzisa in Romania, in conditiile in care folosirea sa pe intreg teritoriul Uniunii Europene este incompatibila cu atribuirea frecventelor radio pentru servicii de telefonie mobila de generatia a treia. Incepand din anul 2005, cand autoritatea de reglementare pentru comunicatii din Statele Unite ale Americii, Federal Communication Comission, a schimbat canalizatia telefoanelor wireless model DECT 6.0 intre 1.920-1.930 MHz, acest model poate fi utilizat numai in SUA si Canada, sau in zona Asia, unde banda de frecvente in care functioneaza aceste echipamente este 1.920-1.935 MHz. Aceste terminale nu pot fi astfel utilizate in statele membre ale Uniunii Europene, asadar nici in Romania, fiind neconforme cu standardul DECT european, ce prevede utilizarea in banda de frecvente 1.880-1.900 MHz. Orice folosire in spatiul european a acestor modele de telefon produce perturbatii ale frecventelor 3G alocate la nivel european si prejudiciaza astfel operatorii care detin licente de utilizare a acestor frecvente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult