Acasa Stiinta-ITIT USB 3.0: în spatele cuvintelor

USB 3.0: în spatele cuvintelor

scris de Ziua Veche
2 afisari

De la o vreme, în tot mai multe specificaţii apare o sintagma care a început să devină din ce în ce mai comună şi relativ normal de aşteptat. Este vorba despre USB 3.0, care, încet dar sigur, se pregăteşte să înlocuiască USB 2.0 în dotarea standard a dispozitivelor capabile de transfer de date. Deja când citim prin diverse locuri că un dispozitiv este dotat cu un controller USB 3.0 nici nu ne miră şi nici prea spectaculos nu mai este, deşi conexiunile USB 3.0 sunt încă destul de rar întâlnite, fiind prezente doar pe cele mai recente dintre produse.

Mi-a picat în mână un stick Kingston de 32 GB Data Traveler Ultimate 3.0, dar am avut la îndemână şi un laptop dotat cu un port USB 3.0,  mai precis un Asus N73, fără de care nu ar fi fost prea relevant ce poate face un astfel de memory stick folosit doar cu un computer cu dotarea standard USB 2.0.

Desigur, cea mai relevanta chestie în cazul unui memory stick este viteza cu care poate transfera datele de colo-colo. Pe ambalaj scrie că în testele interne ale Kingston stickul a citit date cu viteza de 80 MB/sec şi le-a scris cu 60 MB /sec în cazul unei conexiuni USB 3.0, iar în cazul uneia 2.0 viteza de citire şi scriere a fost identică, 30 MB/sec. Dupa cum era de aşteptat, în ambele cazuri vitezele raportate de sistemele de operare s-au apropiat destul de mult de aceste valori, dar au mai şi fluctuat pe alocuri, aşa ca în general aceste valori se pot aproxima ca fiind reale.

Dar şi mai relevant mi se pare ceea ce de fapt şi conteaza cel mai mult, anume cât dureaza un transfer cap-coadă. Am luat, aşadar, două fişiere, un kit de 7 GB şi un film de 700 MB, şi am pus mâna pe un cronometru.

În primul rând, pe sistemul meu destul de vechi, echipat cu porturi standard USB 2.0, transferul fişierului de 7 GB dinspre stick spre computer a durat 3 minute şi 50 de secunde, iar în sens invers 5 minute şi 10 secunde. Fişierul de 700 MB s-a copiat de pe stick pe computer în 23 de secunde, iar invers în 33 de secunde.

Pe o conexiune USB 3.0, diferenţele sunt semnificative. Fişierului de 7 GB copiat de pe stick pe computer i-a luat doar 2 minute în cap să ajungă acolo, iar pe sens invers transferul a durat doar un minut şi 40 de secunde. În cazul fişierului mic, durata a fost de 13 secunde de pe stick pe computer, iar în sensul invers în 17 secunde.

Beneficiile majore apar mai ales în cazul transferului de fişiere de mari dimensiuni, când durata transferului scade simţitor. Desigur, pot oricând apărea diferenţe între datele obţinute de mine şi alte teste efectuate pe platforme hardware diferite de ce am avut eu la îndemână, dar nu cred că diferenţele ar fi foarte mari. Aşa că mi se pare destul de sigur să afirm că un dispozitiv USB 3.0 cu o conexiune USB 3.0 aproape dublează vitezele de transfer de date cu care eraţi obişnuiti până acum.

Detalii pe Playtech.ro

0 comentariu

usla 08-10-2010 - 00:20

Sa-i fie de bine! Daca era ceva, acolo, cu decizia, ne-am mai fi excitat un pic ! Dar cu purtatul vorbelor… Nici macar nu e frumoasa ca… Mata Hari….

alamar 08-10-2010 - 20:55

…din 1001 de motive,pentru care cloaca asta numita NATo ar trebui desfiintata…

Din colonei si generali, purtatori de cuvant, aceasta gluma devenita NATO are acum ca purtatori de cuvant indivizi si individe , care nu au nici in clin nici in maneca cu scopul acestei candva serioase organizatii…

Asta este noua fata a NATO…Nici CURCILE nu mai au frica de NATO…

vai de capul lor ce-au mai ajuns…Acum pentr. a te califica ca purtator de cuvant in NATO,nu trebuia sa ai cariera militara, sau inginerie militara,sau macat experienta diplomatica…NU!…este de ajuns sa fii …jurmalist…modelat si indoctrinat de marxistii de la BBC…

NATO este noua si mica varianta a ONU…doua patetice si impotente organizatii…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult