Malware 2011 sau de ce să ne ferim online | Ziua Veche
Acasa Stiinta-IT Malware 2011 sau de ce să ne ferim online

Malware 2011 sau de ce să ne ferim online

scris de Luminița Nițoiu
2 afisari

Reţele botnet, aplicaţii şi pluginuri false pentru reţele sociale şi atacul smartphone-urilor cu Android sunt câteva dintre ameninţările informatice din noul an asupra cărora ne atrag atenţia specialiştii.

Activităţi botnet. Ani de-a rândul, reţelele botnet au reprezentat un element vital al industriei de malware. Calculatoarele controlate pot fi folosite pentru a trimite mesaje de tip spam, pentru a lansa atacuri de tip “denial-of-service”, pentru a găzdui în mod gratuit pagini de phishing sau malware sau pentru a oferi acces prin proxy pentru fraude cu carduri de credit. Sistarea recentă a serviciului SpamIt a redus considerabil volumul mesajelor de tip spam trimise prin intermediul reţelelor botnet, deşi nu a afectat infrastructura acestor reţele în nici un fel.

„Pe parcursul anului 2011, estimăm că vor apărea noi programe de afiliere pentru spam, iar cele existente se vor consolida, astfel că producţia de mesaje de acest tip va ajunge la ‘cote normale’, susţinută mai ales de mesajele spam ce comercializează pastile în mod neautorizat”, a spus Cătălin Coşoi, Head of Online Threats, Bit-Defender.

Pe lângă reţelele convenţionale de botnet care folosesc mai multe calculatoare infectate, vor apărea noi ameninţări de acest tip create cu consimţământul utilizatorilor. Cel mai probabil, ele vor fi folosite pentru a lansa atacuri de tip “denial-ofservice”, o formă de protest social împotriva instituţiilor care reglementează folosirea internetului.

Aplicaţii maliţioase. „După succesul înregistrat de familiile de malware semnate cu certificate digitale furate sau contrafăcute (precum Stuxnet şi diverse variante de ZBot), este foarte probabil să vedem un aflux de aplicaţii malware semnate digital în 2011. Deoarece unele soluţii de securitate nu scanează fişierele binare semnate digital, această abordare permite malware-ului să rămână nedetectat, precum şi să instaleze drivere în modulul de kernel, chiar şi pe Windows Vista sau Windows 7”, a declarat Viorel Canja, Head of Antimalware Lab, BitDefender.

Software fals. Soluţiile false de antivirus nu mai reprezintă o noutate. Din 2008, acestea nu au evoluat foarte mult, iar utilizatorii sunt tot mai greu de păcălit. Cu toate acestea, 2011 va aduce noi oferte pe piaţa aplicaţiilor false, de la utilitare de defragmentare până la diverse aplicaţii de optimizare a performanţei sistemului.

Reţele de socializare. Reţelele de socializare au devenit un fenomen global: în mai puţin de 6 luni, numărul de conturi active pe Facebook a sărit de la 400 la 500 de milioane, ceea ce duce la expunerea publică a unor mari cantităţi de informaţii personale.

„Infractorii informatici pot corobora informaţiile personale ale utilizatorilor cu cele legate de locul de muncă, pentru a lansa campanii de phishing cu victime specifice şi pentru a lansa atacuri persistente către reţelele companiilor, cele din urmă putând fi folosite pentru spionaj industrial sau în scopuri ilicite. Estimăm că în anul 2011 va creşte numărul aplicaţiilor false pentru reţelele sociale care vor încerca să scoată bani de pe urma utilizatorilor, direcţionându-i către site-uri infectate sau păcălindu-i să instaleze adware”, spune Cătălin Coşoi.

Alte ameninţări. Accesul în continuă creştere la HTML 5 ca tehnologie incipientă va oferi utilizatorilor noi modalităţi de interacţiune cu mediile online. Deoarece HTML 5 este deja implementat în cele mai importante browsere, există riscul ca acestea să devină ţintă predilectă a atacurilor, indiferent de sistemul de operare pe care rulează browserul.

„Existenţa unor kit-uri dedicate infectării utilizatorilor precum Eleonore, Crime Pack, Fragus, Siberia sau Ares, accesibile majorităţii infractorilor informatici, a făcut accesibilă crearea de malware, indiferent de nivelul de pregătire în domeniu. De asemenea, apariţia troianului Boonana (Java.Trojan.Boonana.A), scris în limbaj Java, care afectează atât sistemele Mac OS X, cât şi Windows, s-a dovedit a fi un experiment de succes asupra celor mai populare sisteme de operare ca şi de cotă de piaţă. Este foarte posibil ca numărul viermilor şi troienilor pentru platforme multiple să continue să crească în 2011”, a spus Viorel Canja, Head of Antimalware Lab, Bit-Defender.

Sisteme de operare pentru telefoane. Smartphone-urile şi accesul liber la hotspoturile pentru conexiune Wi-Fi în oraşe câştigă tot mai repede teren, oferind utilizatorilor acces nelimitat la internet.

„Acest lucru va spori numărul atacurilor de phishing care exploatează faptul că ecranele telefoanelor au dimensiuni reduse şi nu afişează întreg URL-ul, ceea ce poate fi folosit de atacator pentru a păcăli utilizatorii să introducă informaţii confidenţiale pe site-uri false, atunci când fac cumpărături sau operaţiuni bancare de pe conexiunea mobilă”, atrage atenţia Cătălin Coşoi.

Playtech.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult