Acasa Stiinta-IT NASA amână cu un an misiunea cu echipaj uman pe Lună

NASA amână cu un an misiunea cu echipaj uman pe Lună

scris de Misu Andrei
119 afisari

Misiunea prin care NASA va trimite pentru prima oară o femeie pe Lună va fi amânată cu un an, relatează CNN. Amânarea intervine pe fondul litigiilor cu Blue Origin, dar și a altor factori, precum pandemia. „Am pierdut aproape șapte luni în litigii și acest lucru a împins prima alunizare cu echipaj uman probabil nu mai devreme de 2025”, a declarat recent administratorul NASA, Bill Nelson.

China pune probleme NASA

Programul spațial chinezesc este din ce în ce mai capabil să trimită primul echipaj pe Lună mult mai devreme decât se aștepta inițial. Este foarte posibil ca China să ajungă pe Lună înainte de întoarcerea astronauților americani, a spus Nelson.

„Ne confruntăm cu un program spațial chinezesc foarte bun”, a spus el. „Acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani, în care i-am văzut realizând un număr destul de mare de lucruri. Ei au declarat că vor merge la polul sud al Lunii. Este poziția NASA, și cred că și a guvernului Statelor Unite, că vrem să fim primii care se întorc pe Lună după mai bine de jumătate de secol. Vom fi cât se poate de agresivi într-un mod sigur și fezabil din punct de vedere tehnic pentru a-i învinge pe concurenții noștri”, a continuat reprezentantul NASA.

Jeff Bezos și Elon Musk, în competiție

Jeff Bezos și Elon Musk doresc, fiecare, ca propriile companii să colaboreze cu NASA pentru a readuce astronauții pe Lună. Dar NASA are suficienți bani doar pentru una dintre companii și a optat pentru SpaceX, compania lui Musk. Blue Origin, compania spațială a lui Bezos, a contestat decizia, spunând că NASA a favorizat în mod nedrept SpaceX și că agenția spațială ar fi mai bine servită dacă ar finanța atât planurile SpaceX, cât și pe cele ale Blue Origin de a dezvolta vehicule capabile să ajungă pe Lună.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult