Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate 376 de defibrilatoare vor fi amplasate în mall-uri, aeroporturi, gări și clădiri de birouri

376 de defibrilatoare vor fi amplasate în mall-uri, aeroporturi, gări și clădiri de birouri

scris de Misu Andrei
53 Afisari

Prima reţea naţională de defibrilatoare automate va fi instalată în capitală și mai multe județe din țară, anunță șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Acestea vor putea fi folosite de către orice persoană pentru a acorda primul ajutor celor aflaţi în stop cardiac.

Șeful DSU a explicat că defibrilatoarele pot detecta în mod automat dacă este nevoie de un șoc pentru a reporni inima pacientului și că nu se vor declanșa dacă nu este nevoie.

„N-ai cum să şochezi un om care nu trebuie să fie şocat cu un astfel de defibrilator, nu te lasă. Dacă apeşi pe butonul de şoc, va şoca numai dacă trebuie şocat, numai dacă detectează defibrilatorul ritmul care trebuie să fie. Dacă unul are un ritm sănătos, nu ai cum să convingi defibrilatorul să facă acest lucru. Este garantat că nu se va greşi, dar este garantat că este posibilă salvarea unei veţi dacă şocăm şi dacă reia activitatea cardiacă cordul persoanei respective”, a spus Raed Arafat.

„Când îl deschideţi, o să vedeţi că poate să fie măsurat puls-oximetrul, poate să fie luată tensiune, poate să fie dat oxigen pacientului şi, mai ales, se conectează şi transmite datele la dispecerat. În momentul în care l-ai ridicat de pe soclu, el transmite un mesaj SMS la persoana din jur care a fost desemnată ca responsabilă de defibrilator, telefonul mergând de la persoană la persoană pe tipul turei. Când a fost deschis capacul defibrilatorului, automat sună la 112 şi se conectează cu medicul de la dispecerat. Înseamnă că omul de rând este sprijinit”, a arătat Arafat.

376 de defibrilatoare automate vor fi montate în zone aglomerate din România. Potrivit şefului DSU, în Bucureşti sunt deja 54 de defibrilatoare accesibile publicului, locaţia lor putând fi văzută începând de joi şi în aplicaţia DSU, urmând a fi instalate şi altele.

„Vorbim, în Bucureşti, de aproape 80 la care o să ajungem, în faza aceasta, iar la nivel naţional la 376. (…) Ele trebuie să fie peste tot unde există aglomeraţie de persoane: clădiri de birouri, aeroporturi, gări, şcoli, mall-uri”, a precizat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS