Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate ALERTĂ. Virusul mortal Zika, confirmat la Bucureşti

ALERTĂ. Virusul mortal Zika, confirmat la Bucureşti

scris de Șt. C
19 afisari

O tânără de 27 de ani a fost internată la Spitalul Victor Babeș din București. Femeia este infestată cu virusul Zika după ce a efectuat o călătorie în Martinica.

zika virus bucurestiPrimul caz de infecţie cu virusul Zika a fost confirmat în România, la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica, aceasta fiind în spital, în afara oricărui pericol, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a confirmat într-o conferință de presă prezența acestei femei infestată cu virusul Zika și a oferit precizări privind măsurile luate. Ministerul Sănătății este în comunicare directă cu Organizația Mondială a Sănătății privind acest caz.

” În timpul zilei de ieri (nr.luni) ministerul a comunicat prin adrese oficiale și legături directe cu Primăria Capitalei și Primăriile Sectoarelor 3 și 6, privind necesitatea începerii unor acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor” a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a emis o serie de avertizări pentru cei care urmează să călătorească în țări în care există virusul Zika.

Colintineanu a mai spus că tânăra a fost în Martinica în interes de serviciu şi s-a prezentat la spital a doua zi după revenirea în ţară.

Virusul Zika se transmite prin înţepături de ţânţar, astfel că riscul de transmitere şi la alte persoane este minim, a precizat Colintineanu.

Specialiştii recomandă celor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, să aibă soluţii care alungă ţânţarii, să se îmbrace cu pantaloni şi bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin şi nici medicaţie profilactivă.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage şi numele. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Majoritatea infecţiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei uşoare şi dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupţia cutanată, pete roşii care apar iniţial pe faţă şi apoi se extind pe tot corpul, febra moderată, cefaleea, conjunctivita.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame infestate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos, totuşi OMS nu a confirmat oficial această teorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult