Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Aspartamul, cel mai cunoscut îndulcitor artificial, listat luna viitoare ca „posibil cancerigen” de către OMS

Aspartamul, cel mai cunoscut îndulcitor artificial, listat luna viitoare ca „posibil cancerigen” de către OMS

scris de Misu Andrei
75 Afisari

Unul dintre cei mai comuni îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat „posibil cancerigen” luna viitoare de către un important organism global de sănătate, potrivit unor surse citate de Reuters, care cunosc procesul.

Aspartamul, utilizat în produse precum sucuri dietetice Coca-Cola, guma de mestecat Extra de la Mars și unele băuturi Snapple, va fi listat în iulie ca „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au spus sursele Reuters.

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni, după o întâlnire a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă ceva este un pericol potențial sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate.

IARC nu ia în considerare cât de multcantitatea dintr-un produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Acest sfat pentru persoane vine de la un comitet separat de experți al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură privind aditivii alimentari), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea lor și au condus la procese, precum și la presiuni asupra producătorilor care au fost nevoiți să-și recreeze rețete și să treacă la alternative. Acest lucru a dus la critici că evaluările IARC pot fi confuze pentru public.

JECFA, comitetul OMS pentru aditivi, revizuiește, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să-și anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – pe 14 iulie.a carcinogenității„. Comitetul pentru aditivi „efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea apariției unui anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) în anumite condiții și niveluri de expunere”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS