Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate AstraZeneca își retrage vaccinul Covid-19 la nivel mondial

AstraZeneca își retrage vaccinul Covid-19 la nivel mondial

scris de A.P.
319 Afisari

Producătorul de medicamente AstraZeneca își retrage vaccinul Covid-19 la nivel mondial, anunță The Telegraph. Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană, după ce compania și-a retras voluntar autorizația de introducere pe piață.

Cererea de retragere a vaccinului a fost făcută la începutul lunii martie și a intrat în vigoare, marți.

Solicitări similare vor fi făcute în următoarele luni în Marea Britanie și în alte țări care au aprobat vaccinul Vaxzevria. AstraZeneca anunțase că retrage vaccinul din motive comerciale. Serul nu mai este fabricat și a fost înlocuit cu vaccinuri actualizate.

În ultimele luni, vaccinul a făcut obiectul unei dezbateri intense din cauza unui efect secundar foarte rar, care provoacă formarea de cheaguri de sânge și duce la un număr scăzut de trombocite.

AstraZeneca a recunoscut că vaccinul poate, în cazuri foarte rare, să provoace un sindrom al trombozei asociat cu cel puțin 81 de decese în Marea Britanie și cu sute de cazuri de răni grave.

Compania biofarmaceutică internațională AstraZeneca a recunoscut pentru prima dată că unul dintre efectele secundare ale vaccinului său împotriva Covid-19 ar putea fi sindromul de tromboză cu trombocitopenie (TTS), scrie „The Telegraph”, potrivit Rai News.

„Vaccinul poate provoca, în cazuri foarte rare, un sindrom de tromboză cu trombocitopenie (TTS). Cauzele sunt necunoscute”, se arată într-un extras dintr-un document transmis de companie unei instanțe, în februarie. Potrivit relatărilor presei, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari. Sindromul de tromboză cu trombocitopenie provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite, a scrie Rai News.

Prima solicitare a fost prezentată anul trecut de Jamie Scott, care, după ce i s-a administrat vaccinul în aprilie 2021, a dezvoltat un cheag de sânge și o hemoragie cerebrală, care ar fi cauzat leziuni permanente ale creierului.

Italianca Francesca Tuscano, în vârstăde 32 de ani, a murit în aprilie 2021, după ce a fost vaccinată împotriva coronavirusului.

Familia tinerei a apelat la un medic legist și un medic hematolog, care au stabilit că „decesul pacientei poate fi pus pe seama efectelor secundare ale administrării vaccinului împotriva virusului Covid-19”. Femeia a murit de tromboză vasculară cerebrală a doua zi după administrarea vaccinului AstraZeneca.

Compania a precizat că „din totalitatea dovezilor colectate în studiile clinice și din datele din lumea reală, s-a demonstrat continuu că vaccinul anti-Covid AstraZeneca-Oxford are un profil de siguranță acceptabil și organismele de reglementare din întreaga lume afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile unor efecte secundare potențial extrem de rare”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS