Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Avertisment OMS: Omicron va duce la un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi

Avertisment OMS: Omicron va duce la un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi

scris de Misu Andrei
175 Afisari

Propagarea rapidă a variantei Omicron va duce la „un număr mare de spitalizări” ale bolnavilor de COVID-19, chiar dacă această variantă se dovedeşte mai puţin periculoasă decât Delta, a avertizat marţi biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi’”, a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa, informează Agerpres.

În faţa incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.

„Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta”, a subliniat Smallwood „chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta”.

Smallwood, specialistă în răspunsul de urgenţă în faţa pandemiei, a recomandat interpretarea „cu prudenţă” a acestor date preliminare întrucât, până în acest moment, cazurile analizate vizează în special „populaţii tinere şi cu o stare bună de sănătate din ţări cu rate mari de vaccinare”.

„Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare”, a afirmat expertul.

Mult mai contagios, probabil mai puţin sever: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei de COVID-19.

Din primele studii venite din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia săptămâna trecută rezultă că Omicron pare să determine mai puţine spitalizări în comparaţie cu Delta.

Potrivit acestor date, încă incomplete şi care trebuie interpretate cu prudenţă, Omicron ar putea fi cu 35% până la 80% mai puţin sever decât Delta.

Alţi experţi subliniază însă că o mai mare contagiere poate anihila avantajul unei variante mai puţin periculoase, în contextul în care numeroase ţări anunţă număr record de cazuri de la debutul pandemiei.

Experţii nu ştiu nici dacă această gravitate aparent mai puţin severă face parte din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă este determinată de faptul că loveşte în populaţii imunizate deja parţial (prin vaccinare sau ca urmare a unei infecţii precedente).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS