Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Cum poate spălatul pe dinți să prevină boala Alzheimer

Cum poate spălatul pe dinți să prevină boala Alzheimer

scris de Misu Andrei
117 Afisari

Studii recentă arată că o igienă orală precară nu cauzează doar probleme dentare, ci este corelată cu afecțiuni grave precum Alzheimer.

Pasta de dinți afectează sperma

Pentru mulți dintre noi, periajul dentar este o parte normală a rutinei de zi cu zi și este strict legat de igiena dentară. Totuși, a avea dinți sănătoși are un impact asupra întregului organism. Studii recente arată că simplul periaj al dinților ar putea preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, o patologie neurodegenerativă progresivă, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică cum este posibil acest lucru.

Spălatul pe dinți pare un gest util pentru sănătatea noastră orală în viziunea multor oameni. Nu toată lumea știe însă că impactul bunelor obiceiuri de igienă orală se reflectă și asupra altor sisteme și aparate din organismul nostru“, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bacteria din gură găsită în creierul pacienților cu Alzheimer

Din ce în ce mai multe studii de specialitate afirmă că există o legătură strânsă între boala parodontală și Alzheimer. Anumite studii susțin că boala parodontală menținută pe termen îndelungat, peste 10 ani, dublează riscul se a dezvolta această afecțiune. La baza acestor studii stă demonstrarea faptului că în țesuturile cerebrale ale pacienților cu Alzheimer s-a găsit porphiromonas gingivalis, una dintre bacteriile principale implicate în boala parodontală. Același lucru s-a descoperit și la studiile realizate pe șoareci de laborator“, declară medicul stomatolog.

Gingivita, prima etapă a bolii parodontale, poate fi tratată

Gingivita, primul răspuns inflamator la acumularea de placă bacteriană de la nivelul suprafețelor dentare, este singura fază reversibilă din lungul și sinuosul traseu al bolii parodontale. Netratată însă, ea determină în timp apariția pungilor parodontale care sunt ca niște buzunare situate în gingie, loc de inoculare ideal pentru bacterii ce găsesc aici condiții pentru a se înmulți în liniște. Fără ajutor specializat, indicații precise și tratamente realizate în cabinetul stomatologic, acestea sunt imposibil de curățat. Factorii agravanți sunt igiena precară, fumatul, administrarea anumitor medicamente, transformările hormonale, etc.“, adaugă specialistul.

Unele lucruri, cum ar fi moștenirea genetică și transformările hormonale, nu țin de noi, dar pe celelalte le putem controla. Primul pas este buna igienă orală efectuată cu rigurozitate, controalele periodice la medic respectate cu strictețe, detartrajele efectuate atunci când medicul le recomandă, un plan de tratament adecvat pentru tratarea gingivitei și, bineînțeles, alegerile corecte în ceea ce privește alimentația și stilul de viață“, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS