Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate EBOLA: Cum se transmite, simptome şi metode de prevenire (video)

EBOLA: Cum se transmite, simptome şi metode de prevenire (video)

scris de B.C.R
32 afisari

Ştirile privind infectarea cu virusul Ebola fac înconjurul lumii în fiecare zi, autorităţile din mai multe ţări, precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia sau Cehia, anunţând deja ridicarea nivelului de alertă şi luarea de măsuri pentru contracararea răspândirii virului.

EBOLA: Cum se transmite, simptome şi metode de prevenire

EBOLA: Cum se transmite, simptome şi metode de prevenire

Ultimul bilanţ global al epidemiei de Ebola este de 4.447 de morţi din 8.914 cazuri înregistrate, iar previziunile pentru următoarea perioadă sunt sumbre. Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că „lumea este pe cale să piardă cursa împotriva Ebola„, anticipând între 5.000 şi 10.000 de noi cazuri pe săptămână în Africa de Vest începând din decembrie, precum şi apariţia de noi cazuri în alte zone ale lumii.

Într-un video realizat de CNN, oamenii sunt informaţi cu privire la modul în care acest virus mortal se răspândeşte precum şi la modalităţile în care poate fi oprită această epidemie, despre care oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susţin că este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii.

Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, simptomele fiind adesea confundate cu cele pentru malarie, febră tifoidă sau dezinterie.

Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii. O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.

Perioada de incubare – intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă – este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii. În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.

Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.

Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.

Nu există în prezent un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. Iar în absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem.

Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 50 şi 90% în cazul oamenilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult