Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Istoria genetică a virusului HIV. Când a apărut SIDA

Istoria genetică a virusului HIV. Când a apărut SIDA

scris de C.S.
267 Afisari

O echipă internațională de cercetători a reconstituit istoria genetică a retrovirusului HIV (Virusul Imunodeficienței Umane), maladie care a luat peste 36 milioane de suflete.

Istoria genetică a virusului HIV. Când a apărut SIDA

Istoria genetică a virusului HIV. Când a apărut SIDA

Istoricul maladiei SIDA a început la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, în anii ’20, înainte de a se răspândi într-o lumea aflată în plină schimbare.

Cercetătorii de la Oxford (Marea Britanie) și de la Universitatea din Leuven (Belgia) s-au concentrat mai ales pe tulpina de grup „M” a virusului HIV, care este cea mai răspândită.

Virusologii știau deja că acest retrovirus a fost transmis de la maimuțe la om, în cel puțin treisprezece cazuri. Însă doar una din aceste transmisii specifice este responsabilă pentru pandemia umană, soldată până în prezent cu aproape 75 de milioane de persoane infectate, cele mai multe în Africa sub-sahariană.

Analiza cercetătorilor sugerează că între anii 1920 și 1950, o combinație de factori, inclusiv urbanizarea rapidă, construcția de căi ferate din Republica Democratică Congo (RDC), pe atunci Congo Belgian, precum și schimbările din comerțul sexului, au favorizat apariția și răspândirea SIDA pornind de la Kinshasa.

„Pentru prima dată, am analizat toate datele genetice disponibile, folosind tehnici filogeografice de ultimă oră pentru a estima statistic originea virusului”, a explicat profesorul Oliver Pybus de catedra de zoologie a Universității Oxford, unul dintre principalii autori ai studiului.

„Putem spune cu un grad înalt de certitudine de unde și când a pornit pandemia„, a afirmat Pybus, citat de AFP.

Unul dintre factorii analizați sugerează că dezvoltarea căilor ferate, în special în Congo Belgian, a jucat un rol cheie în dezvoltarea pandemiei la debutul său, făcând din Kinshasa — unul dintre orașele cel mai bine conectate din toată Africa Centrală — o placă turnantă a răspândirii maladiei.

„Datele din arhivele coloniale indică faptul că la sfârșitul anilor ’40 peste un milion de oameni trecuseră prin Kinshasa cu trenul în fiecare an”, spune Nuno Faria, de la Universitatea Oxford, din echipa de autori ai studiului.

El a menționat că datele genetice au indicat că virusul HIV s-a răspândit foarte repede în Congo, pe o suprafață echivalentă cu cea a Europa de Vest, prin deplasarea pe căile ferate și pe rutele navigabile.

Potrivit cercetătorilor, aceste migrații au permis virusului să-și stabilească primele focare în zonele care dispuneau de rețele bune de comunicații cu țările din sudul și estul Africii, mai notează AFP.

Echipa de cercetători consideră că și schimbările din societate care s-au produs din momentul obținerii independenței republicii Congo, în 1960, au creat probabil condiții ca virusul să se răspândească de la grupuri mici de persoane infectate cu HIV către populații mai mari, înainte de a se propaga în restul lumii la sfârșitul anilor ’70. Virusul HIV a fost identificat pentru prima dată de specialiști în anul 1981.

Schimbările din atitudinile sociale, mai în rândul prostituatelor, și accesul mai mare laseringi comune pentru injectarea de droguri, dintre care unele au fost infectate, au ridicat în mod dramatic numărul persoanelor infectate.

„Cercetările noastre sugerează că după transmiterea inițială a virusului de la animale la om, prin vânatoare și consumul de carne de vânat, a existat o fereastră scurtă de timp din perioada existenței Congo Belgian, care a permis în acestei tulpini de HIV să apară și să se răspândească”, a sintetizat profesorul Pybus rezultatele acestei cercetări internaționale.

În anii ’60, sistemul de transport feroviar, care a permis virusului să se răspândească pe distanțe mari, a jucat un rol important, iar „semințele pandemiei, deja semănate în întreaga Africă, au fost duse mai departe”, a conchis sursa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS