Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate LEACURI DIN GRĂDINĂ: Aloe Vera

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Aloe Vera

scris de S. P.
14 afisari

Aloe Vera este o plantă cunoscută pentru calitățile sale tămăduitoare în numeroase culturi milenare, precum cele din: Grecia, Egipt, India, Mexic, Japonia sau China.

aloe veraAstăzi, putem avea propria noastră plantă, ea pretându-se la condițiile de creștere într-un ghiveci, de altfel, este des întâlnită, atât, în grădini, cât și în case. Aloe Vera nu este o plantă greu de întreținut, ea are nevoie de un sol care să se dreneze bine, nu trebuie udată în exces iar fundul vasului trebuie să aibă găuri de scurgere, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

Aloe este genul de plantă cu fructe suculente, ce conține peste 500 de specii, originară din zona tropicală și de sud a Africii, din Madagascar, din Iordania, din Peninsula Arabică și din diverse insule din Oceanul Indian (Mauritius, Reunion, Insulele Comore, etc.). Câteva specii sunt caracteristice regiunilor din Marea Mediterană, din India, din Australia și de pe cele două continente americane.

Aloe Vera aparține clasei Asphodelaceae, crește în zonele cu climă blândă și poate fi recunoscută după frunzele verzi, cărnoase, în formă de lance. Numele său provine din cuvântul arab „alloeh” însemnând „substanță strălucitoare amară”, în timp ce „vera” în latină înseamnă „adevărat”. În urmă cu 6.000 de ani, egiptenii au numit-o „planta nemuririi”. Acum 2.000 de ani, oamenii de știință greci considerau planta un panaceu universal.

Astăzi, despre Aloe Vera, nu puțini sunt aceia care spun că este o plantă miraculoasă. Gelul care se obține din frunzele acesteia aduce multiple beneficii sănătății noastre.

Planta are frunze triunghiulare, cărnoase, cu margini zimțate, flori tubulare galbene și fructe, care conțin semințe numeroase. Fiecare frunză este compusă din trei straturi. Un strat este reprezentat de un gel transparent, care conține 99% apă iar restul este format din fibre, aminoacizi, lipide, steroli și vitamine. Un strat intermediar este format dintr-o sevă amară, galbenă, ce conține antrachinone (laxativ) și glicozide. Cele două sunt învelite într-un strat exterior gros, numit crustă, care are funcție de protecție și de a sintetiza carbohidrații și proteinele.

Culoarea frunzelor este în general gri sau verde deschis.

Aloe Vera cuprinde 75 de constituenți potențial activi: vitamine (A, C, E, B 12, acid folic), enzime, minerale (calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru și zinc), zaharuri, lignină, saponine și aminoacizi, potrivit site-ului www.ncbi.nlm.nih.gov.

În scopuri terapeutice se folosesc, atât, seva, cât și gelul frunzelor de Aloe Vera, însă trebuie îndeplinită o condiție esențială, și anume: frunzele se culeg abia când planta împlinește 2-3 ani. Gelul este obținut prin presarea frunzelor proaspete.

Gelul de Aloe Vera întărește sistemul imunitar și are efecte antibiotice, antiinflamatorii și antiseptice, care ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele și psoriazisul.

Nutrienții pe care îi are în compoziția sa ajută la menținerea greutății corporale în limitele normale, împiedică îmbătrânirea celulară și asigură necesarul zilnic de energie.

În același timp, un consum regulat de Aloe Vera normalizează tranzitul intestinal, activează și stimulează fluxul sanguin și limfatic, funcțiile rinichilor, ale ficatului și ale vezicii biliare, pentru a regla sistemul imunitar și tractul digestiv, conducând la îmbunătățirea stării psihice și a condiției fizice.

Sucul de Aloe Vera poate crește absorbția de proteine, ameliorează arsurile la stomac și are efect calmant asupra gingiilor și a țesuturilor bucale moi.

Gelul de Aloe Vera este indicat pentru îngrijirea pielii și poate fi folosit ca „prim ajutor” în arsuri și diverse leziuni, datorită calităților de dezinfectant, de hemostatic și de accelerator al procesului de cicatrizare.

Datorită proprietăților de antiinflamator, de detoxifiant și de stimulare a colagenului, gelul este ideal în tratamentele cosmetice de întreținere a pielii, previne și reduce acneea, ajută la regenerarea de noi celule ale pielii, prevenind îmbătrânirea.

Aloe Vera este o plantă care, în prezent, este studiată în vederea stabilirii efectelor sale asupra bolilor acute și grave, precum cancerul, SIDA și tuberculoza.

Planta este contraindicată: copiilor mici, femeilor însărcinate sau care alăptează, în afecțiuni ale rinichilor sau ficatului. Administrată intern o perioadă mai lungă de timp Aloe Vera poate provoca crize de colită.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult