Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate LEACURI DIN GRĂDINĂ: Floarea de Hibiscus

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Floarea de Hibiscus

scris de C.P.
13 afisari

Floarea de Hibiscus este o plantă care face parte din familia Malvaceae, din care fac parte arborele de cacao și bumbacul. Numele generic este derivat din greacă și înseamnă „nalbă mare”. Există peste 200 de specii ale acestei plante, renumite pentru florile lor mari. Este nativă din nodul Africii și sud-estul Asiei.

Floarea de Hibiscus

Floarea de Hibiscus

Planta este cultivată în regiunile tropicale și subtropicale, în special în Sudan, Egipt, Thailanda, Mexic și China. Crește până la 4,5 m înălțime, sub forma de copac sau de tufă, dar creșterea poate fi controlată și redusă la înălțimea dorită.

Florile mari, care de obicei sunt roșii, cu un singur rând de petale sau cu mai multe, au făcut ca planta să poarte și numele de „trandafir”. Hibrizii pot avea flori uriașe, uneori cu diametrul până la 25 cm. Culorile florilor la hibrizi variază de la roșu până la galben și oranj și de asemenea există diverse combinații de nuanțe.

Chiar dacă florile durează doar o zi (uneori două zile), Hibiscusul face multe flori, mai ales dacă mediul îi priește. Totuși, toamna și iarna, când lumina scade, își reduce producția de flori, însă din februarie, începe cu forțe proaspete un nou sezon de creștere/înflorire.

Proprietățile speciilor de Hibiscus sunt diferite de cele ale florilor de Hibiscus sabdariffa. Pentru mai multe specii s-au constatat proprietăți benefice pentru sănătate. Substanțele active din compoziția plantei sunt: proteinele, fibrele, calciul, fosforul, fierul, carotenul, tiamina, riboflavina, niacina, acidul ascorbic, dar și alți aminoacizi, potrivit site-ului hort.purdue.edu. Substanțe benefice sunt conținute și de frunze și semințe.

Ceaiul de Hibiscus sabdariffa este delicios, cu o culoare roșie accentuată, fiind băut în mod regulat în țări precum Egipt, Jamaica, Thailanda, Mexic, Sudan, India și Insulele din Oceanul Pacific. Gustul său este plăcut, acrișor, cu o savoare unică și poate fi îndulcit cu miere sau cu zahăr. Cercetările au demonstrat beneficiile importante pentru sănătate ale ceaiului, pe care civilizațiile antice le-au descoperit și utilizat aproape instinctiv.

Florile din specia Hibiscus sabdariffa au fost utilizate de-a lungul timpului, în special în medicina populară orientală, sub formă de ceaiuri aromate, pentru puternicul efect relaxant și răcoritor, în tratarea afecțiunilor renale, digestive, ameliorarea hipertensiunii, diabet și hipercolesterolemie, potrivit www.sciencedirect.com. Florile comestibile au fost și sunt adăugate ca ingrediente în salate, în plăcinte și în jeleuri.

În Malaezia, se folosește sucul proaspăt obținut din caliculele plantei, datorită conținutului ridicat în vitamina C și antocianozidelor. În medicina ayurvedică rădăcinile sunt utilizate pentru vindecarea tusei și ca tratament împotriva pierderii părului sau a albirii părului.

În India, Africa și Mexic, infuziile din frunze sunt utilizate în mod tradițional pentru efectele diuretice, hipotensive, scăderea vâscozității sângelui sau a febrei.

În țara noastră, flori de Hibiscus, provenite din zona Orientului și a Asiei, sunt folosite tot mai frecvent în preparatele naturiste tonifiante și relaxante, prezente pe piața românească.

Ceaiul din flori de Hibiscus este antihipertensiv, diuretic, antispastic intestinal și uterin, antiseptic, tonifiant, stimulează activitatea cerebrală îmbunătățind atât eforturile intelectuale, cât și pe cele fizice, potrivit www.organicfacts.net.

De asemenea, conținutul de antioxidanți, precum bioflavonoidele, ajută la reducerea depozitelor de grăsimi instalate pe artere, preîntâmpină degradarea celulelor, fiind astfel de ajutor și în cazul persoanelor cu diabet de tip II.

Tot datorită antioxidanților, ceaiul din flori de Hibiscus acționează ca un protector în cazurile de cancer.

Se utilizează ca adjuvant în: edeme, afecțiuni respiratorii (febră, tuse, infecții la nivelul tractului respirator). Consumul regulat de ceai ajută și la menținerea sănătății vezicii urinare și previne constipația, susține sănătatea sistemului digestiv în general și are rol antiinflamator.

Hibiscus poate fi un adjudvant în scăderea în greutate într-un mod sănătos, dacă ceaiul pe care îl consumăm nu este îndulcit.

Infuziile, decocturile și băuturile din aceste flori au proprietăți calmante și reconfortante, care combat efectele stresului: indigestii, oboseală cronică și pot fi considerate adjuvante în perioade de refacere a organismului. Datorită proprietăților sale, Hibiscusul poate fi utilizat cu succes pentru revigorarea aspectului pielii. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii. Efectul anti-îmbătrânire este intesificat și de prezența acizilor organici (citric, malic, tartric), care stimulează regenerarea celulară și sinteză de colagen.

Băut la micul dejun, ceaiul de Hibiscus înlocuiește cu succes cafeaua de dimineață. Amestecat cu măceșele, bogate în vitamina C, dar și cu alte fructe de pădure, ceaiurile de Hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul și sunt foarte hrănitoare.

Ceaiul de Hibiscus nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care urmează un tratament de fertilitate sau folosesc terapia de substituție hormonală, potrivit www.healthline.com. Deoarece ceaiul de hibiscus scade tensiunea arterială, nu este recomandat persoanelor cu hipotensiune arterială.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult