Bun pentru potolirea setei, hipocaloric și foarte diuretic, pepenele galben ocupă un loc special în regimul alimentar al celor care țin la siluetă.
Acest fruct furnizează doar 48 kcl/100 g, iar culoarea sa galben-portocalie dovedește conținutul ridicat de provitamina A (betacaroten). Pepenele galben conține și vitamina C (25 mg/100 g), precum și fibre cu proprietăți laxative.
Alcătuit în proporție de 88% din apă și bogat în potasiu (300 mg/100 g), fructul are o pronunțată capacitate diuretică ce îl recomandă în lupta împotriva retenției de apă. În același timp favorizează eliminarea toxinelor și stimulează sistemul renal. Nivelul glucidelor variază între 6 și 14%, constând îndeosebi în zaharoză.
În caz de constipaţie se mănâncă dimineaţa, pe stomacul gol, unul, două kilograme de pepene galben.
Două felii consumate înainte de masă reglează apetitul, pepenele galben având calitatea de a potoli senzaţia de foame puternică.
Specialiştii recomandă ca, în cazul alergiilor, dermatozelor infecţioase, însoţite de usturime şi de mâncărimi, să se ţină o cură de pepene galben de 10-12 zile, timp în care sunt scoase din alimentaţie carnea, grăsimile şi alimentele conservate.
Ajută la buna funcţionare a glandei tiroide
Potrivit unor studii ale cercetătorilor francezi, pulpa fructului de pepene galben conţine principii active cu structură asemănătoare tirozinei, care pot modifica activ secreţia glandei tiroidei. Mai exact, aceste substanţe influenţează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în ţesutul glandei.
În cazul în care există un deficit de secreţie tiroidiană, adică hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixează pe suprafaţa celulelor secretoare şi le obligă să fabrice hormoni. În cazul în care secreţia şi eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense, adică hipertiroidie, aceleaşi principii blochează mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.
Bun pentru diabetici
Chiar dacă este dulce, pepenele galben are componente benefice ca potasiul, calciul, vitaminele A,B,C care sunt necesare în menţinerea echilibrului metabolic al diabeticilor.
Protejează vederea
O felie potrivită de pepene galben are numai 56 de calorii, dar îţi asigură 103,2% din necesarul de vitamina A. Atât, vitamina A cât şi beta-carotenul sunt importanţi nutrienţi pentru vedere. Astfel, potrivit studiilor femeile care au o dietă bogată în vitamina A prezintă un risc redus de a dezvolta cataractă. Studiile arată că riscul poate fi redus cu 39% până la 50%