Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate LEACURI DIN GRĂDINĂ: Piperul

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Piperul

scris de D.P.
74 afisari

Fructele de piper negru constituie sursa pentru unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, utilizat în medicina tradițională, în special pentru afecțiuni digestive.

piperulPiper nigrum este o plantă din familia Piperaceae, ordin Piperales, originară din sudul Indiei și cultivată, în prezent, pe scară largă și în alte regiuni tropicale, precum Brazilia, Myanmar și Indonezia. Încă din cele mai vechi timpuri, piper negru a fost unul dintre cele mai tranzacționate condimente pe scară largă, la nivel mondial.

Este o plantă tropicală, o liană care poate atinge 10 metri in înălțime. În culturi, piperul se lasă să crească până la 3 — 4 m înălțime. Frunzele sunt alterne, în formă de inimă, lungi între 3 și 6 cm. Florile sunt mici, galbene-verzi, produse pe vârfuri pendulare. Fructele de piper negru, rotunde, de până la 6 mm diametru, de culoare verde la început, conținând o singură sămânță, se numesc drupe și după ce sunt uscate sunt cunoscute sub numele de boabe de piper. Fructele de piper se recoltează de două ori pe an, o plantă fiind productivă pe o perioadă de 30 de ani.

Piperul negru, piperul alb și piperul verde sunt variante produse din fructele de Piper nigrum, fiind recoltate în momente diferite și procesate în mod diferit.

Piperul negru este obținut din fructele necoapte, care în urma uscării devin negre, au o textură dură și un gust iute și înțepător. Pentru a obține piperul verde se recoltează fructele înainte de coacere, se tratează într-un mod prin care se păstrează culoarea verde (tratamentul cu dioxid de sulf), apoi este congelat, uscat sau preparat în saramură. Piperul verde este puternic aromatizat. Piperul alb mai puțin iute și cu o textură fină, reprezintă doar sâmburele fructului, obținându-se după ce acesta s-a copt și a fost înmuiat pentru a se îndepărta stratul exterior cărnos și, apoi, a fost uscat.

Piperul este o sursă bogată de mangan, fier, calciu, magneziu, zinc, crom, potasiu, vitamina C, vitamina K, fibre dietetice și alte elemente nutritive. Fructele piperului au o componentă activă numită piperina, care dă piperului negru gustul caracteristic.

Acest condiment aprig, picant este utilizat ca aromatizant, în special pentru alimente sărate, preparate din carne, sosuri și alimente gustare. Nu numai că dă gust mâncărurilor și reprezintă mirodenia cea mai populară de pe planetă, dar studiile arată că are o și mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Nu este considerată o plantă de sezon, ceea ce îl face, prin urmare, disponibil pe tot parcursul anului.

În medicina tradițională boabele de piper negru erau cel mai frecvent folosite pentru tratarea problemelor asociate cu sistemul digestiv, în special pentru a eradica viermi paraziți, pentru a îmbunătăți pofta de mâncare, pentru a trata tusea, răceala, problemele respiratorii și cardiace, diabetul, anemia și hemoroizi. Unele utilizări tradiționale ale piperului negru, sunt susținute de dovezi științifice.

Consumul de piper negru, de asemenea, crește aportul de minerale și de fitonutrienți, reducând riscul de ne îmbolnăvi. Aportul de mangan prin includerea piperului în dietă sprijină, de asemenea, dezvoltarea sănătoasă a oaselor și ajută la refacerea colagenului necesar pentru vindecarea rănilor.

Piperul negru are efect antioxidant și antibacterian, care promovează starea de sănătate a tractului digestiv. Crește nivelul secreției de acid clorhidric în stomac, ajutând astfel digestia și combătând diareea, constipația, balonarea și crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet. Piperul ajută, de asemenea, la prevenirea formării de gaze intestinale.

Cojile în care sunt învelite boabele de piper negru (și care sunt măcinate o dată cu ele) ajuta la dizolvarea celulelor grase, prin stimularea descompunerii acestora, accelerează arderile metabolice și produce energie. Un studiu, recent arată că piperina suprimă genele necesare pentru creșterea celulelor noi de grăsime și, ca urmare, ea combate dezvoltarea de noi celulele adipoase, piperul negru favorizând pierderea în greutate.

Alte studii arată că piperina, substanța care dă gustul iute piperului, poate stimula pielea să producă pigment, astfel, aplicarea piperinei pe zonele afectate combinată cu terapia cu ultraviolete a dat rezultate foarte bune în tratament pentru vitiligo. În plus, piperina protejează pielea de efectele nocive ale expunerii în exces la radiațiile ultraviolete. Piperul negru poate ajuta la tratarea unor afecțiuni ale pielii și reduce susceptibilitatea de a dezvolta cancer de piele, care este cauzat de expunerea în exces la radiațiile ultraviolete.

Piper negru contribuie la o dietă sănătoasă pentru inimă și promovează sănătatea cardiovasculară. Piperina ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce inflamațiile, astfel folosind piper negru la mesele principale, în loc de sare de masă, aduce beneficii sănătății cardiovasculare.

Prin conținutul de piperină, piperul negru este extrem de benefic în tratarea artritei, având proprietăți antiinflamatorii. Îmbunătățește circulația, prevenind sau reducând durerile articulare cauzate de proasta circulație.

Acest condiment luptă împotriva cariilor dentare și poate calma durerile de dinți. Extractele de piper sunt utile pentru persoanele care doresc sa renunțe la fumat și diminuează simptomele de sevraj. De asemenea, poate fi folosit ca antidepresiv natural și încurajează absorbția de substanțe nutritive, cum ar fi seleniu, vitamina B și beta-carotenul în toate țesuturile organismului, îmbunătățind astfel starea generală de sănătate. Piperul negru are și proprietăți diaforetice și diuretice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult