Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate LEACURI DIN NATURĂ: Volbura

LEACURI DIN NATURĂ: Volbura

scris de D.P.
623 Afisari

Volbura (Convolvulus arvensis) este o plantă perenă, erbacee, care face parte din familia Convolvulaceae. Sunt cunoscute două varietăți: Convolvulus arvensis var. arvensis, cu frunzele late, și Convolvulus arvensis var. linearifolius, cu frunzele înguste. Originară din Europa și Asia, planta crește în zonele de câmpie pe terenurile lucrate, grădini și pe lângă drumuri.

Volbura (Rochita-randunicii)

Volbura (Rochita-randunicii)

Numită popular și rochița-rândunicii este o plantă cățărătoare sau târâtoare, care poate ajunge până la 2 m. Frunzele sunt dispuse în spirală, de formă variată, lungi între 2 și 5 cm, cu un pețiol între 1 și 3 cm. Înflorește din iunie până în septembrie. Florile au formă de trompetă, cu diametrul între 1 și 2,5 cm, albe sau roz pal, cu cinci dungi radiale mai închise la culoare. Florile sunt plăcut mirositoare.

În fitoterapie este utilizată întreaga plantă, care trebuie recoltată înainte de înflorire sau la începutul perioadei de înflorire, în lunile, aprilie și mai, împreună cu rădăcinile. Uscarea se face în spații aerisite.

Planta conține rezine de natură glicozidică, convolvulină, jalapină, tanin, vitamina C și substanțe minerale.

Planta a fost utilizată pentru proprietățile medicale încă din Antichitate, medicul grec Dioscorides sugerând că aceasta oprește hemoragia internă și ajută la vindecarea rănilor. În jurul anului 1700, volbura a fost descrisă ca o plantă purgativă și eficientă în combaterea febrei. În unele culturi din America de Sud rădăcinile și frunzele erau considerate laxative și cu proprietăți de stimulare a bilei. În medicina populară volbura era utilizată și în tratamentele împotriva negilor, pentru vindecarea rănilor, a ulcerului gastric, a tusei și a răcelii. În Turcia și unele zone ale Asiei era folosita ca legumă și condiment.

Planta are proprietăți purgative, coleretice și colagoge, mărind cantitatea de bilă și contracția colecistului.

În uz extern se folosește pentru tratarea furunculelor și a abceselor, frunzele proaspete aplicându-se directe pe acestea. Intern se utilizează sub formă de tinctură, infuzie, ceai.

O cană de infuzie de volbură, consumată seara, înainte de culcare, are efect laxativ, dar poate ajuta și la calmarea după o zi de stres. Decoctul are efect purgativ și este recomandat în constipațiile cronice, doza recomandata fiind de o cană pe zi. Tinctura este utilă în constipații, doza recomandata fiind de 3 lingurițe pe zi. Vinul de volbură este recomandat în constipație, câte 50 ml de 2 ori pe zi.

Volbura trebuie utilizată în cantități mici din cauza efectelor sale puternic laxative, dozele mari pot provoca dureri de stomac.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS