Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Pozitii ale corpului daunatoare sanatatii

Pozitii ale corpului daunatoare sanatatii

scris de Z.V.
375 Afisari

Pe tot parcursul vietii, adoptam în repetate rânduri pozitii ale corpului ce ne pot afecta sanatatea pe termen lung si chiar pentru toata viata.

În principiu, legat de categoriile de populatie cele mai vulnerabile în asemenea situatii, despre copii se mentioneaza cifoza si scolioza, iar în cazul vârstnicilor, fragilizarea oaselor, respectiv osteoporoza (mai ales la femei).

Desigur, factorul principal ce determina o pozitie gresita îl constituie un mod de viata necorespunzator, iar aici intra, din pacate, si informarea precara a multor oameni cu privire la subiectul în discutie. De asemenea, nu trebuie omisa influenta fortei gravitationale, care însa trebuie gestionata cu întelepciune si în urma dobândirii unei minime educatii sanitare, de la vârste mici.

La majoritatea copiilor, putem observa ca spatele lor marcheaza o curba gratioasa, în forma unei litere „S”, dar nu accentuata, iar miscarile lor sunt în general fluide. Lor înca le lipsesc obiceiurile si deprinderile negative, care provoaca oboseala si tensiune musculara si, în cele din urma, duc la o postura proasta.

Complicatiile unei posturi daunatoare sunt numeroase si pot provoca dureri, dar toate pot fi îmbunatatite facând câteva ajustari ale stilului de viata. Cel mai bine este sa consultati medicul, kinetoterapeutul, chiropracticianul sau alt profesionist calificat pentru sfaturi, dar între timp poate ajuta sa aveti în vedere unele dintre cele mai frecvente erori de postura descrise de specialisti.

Daca începem prin a sta jos…

– Pozitia ghemuit este adesea confortabila, dar în timp ea pune presiune asupra muschilor si poate provoca durere. Asadar, sa stam asezati corect! La început, s-ar putea sa nu ne simtim confortabil, deoarece muschii nu mai sunt conditionati sa ne tina în pozitia corecta, dar ne vom obisnui cu ea.

– Nu arcuim umerii. Când lucram la computer, capul va avea tendinta de a se apleca înainte, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unui spate rotunjit si, în consecinta, a umerilor rigizi. Ceva similar se întâmpla când folosim telefonul, putând cauza probleme ca: dureri de gât si rigiditate, dureri de spate si dureri de cap. În plus, specialistii recomanda exercitii de întarire pentru partea superioara a spatelui, gât si spatele umerilor, întinderi ale pieptului si exercitii de postura a gâtului.

– Nu scoatem barbia. Asa cum capul poate tinde sa se aplece înainte când stam la birou, gâtul se poate arcui în directia opusa. Pentru a evita aceasta, trebuie sa: n „lungim” usor gâtul în sus, în timp ce tragem barbia; n tragem omoplatii în jos si spre coloana vertebrala; n contractam muschii abdomenului inferior, pentru a mentine o curba naturala în partea inferioara a spatelui; n reglam scaunul astfel încât sa nu fie prea jos, iar ecranul sa nu fie prea ridicat.

– Exercitii simple, pentru durerea si rigiditatea gâtului.

Întinderea gâtului: coborâm usor urechea stânga spre umarul stâng; tinem asa timp de 10-15 respiratii adânci, apoi repetam pe partea opusa.

Rotatia gâtului: rotim încet barbia spre umar; tinem 10-15 respiratii adânci si repetam pe partea opusa.

Ne ridicam în picioare, dar…

– Nu ne sprijinim pe un picior. Asta facem sa ne odihnim putin când trebuie sa stam nemiscati mult timp. Dar, în loc sa folosim fesierii si muschii de baza pentru a ne mentine în pozitie verticala, punem presiune excesiva pe o parte a spatelui si a soldului. În timp, putem dezvolta dezechilibre musculare în jurul zonei pelvine. Trebuie sa ne formam un obicei din a sta mereu cu greutatea distribuita uniform pe ambele picioare. Când o facem, sa ne asiguram ca…

– Nu scoatem posteriorul în afara. Purtarea tocurilor, ducerea excesului de greutate în jurul stomacului determina pozitia cunoscuta ca „Ratoiul Donald”. Pentru a o corecta, ne imaginam ca avem o frânghie legata de cap, tragând-ul în sus. Ideea este sa ne mentinem corpul într-un aliniament perfect, cu curbura naturala a coloanei vertebrale, gâtul drept si umerii paraleli cu soldurile.

– Când pelvisul este înclinat înainte si spatele plat – fara curba naturala în partea de jos – corpul se înclina înainte. Aceasta postura este adesea cauzata de dezechilibre musculare, dar stând pe scaun pentru perioade lungi de timp poate contribui si la un spate plat. Pentru ameliorare, se recomanda exercitii de întarire a muschilor gâtului, spatelui si umerilor, precum si extensiile spinarii.

Apoi, ne mentinem bine în picioare:

– tinem umerii pe spate si relaxati;

– „tragem” burta înauntru;

– tinem picioarele departate la latimea soldurilor;

– ne echilibram greutatea uniform, pe ambele picioare;

– încercam sa nu ne înclinam capul înainte, înapoi sau în lateral;

– tinem picioarele drepte, dar genunchii relaxati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS