Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Premieră în România. Cancerul de prostată, tratat prin tehnica „Fusion”

Premieră în România. Cancerul de prostată, tratat prin tehnica „Fusion”

scris de Matei Iliescu
40 afisari

Tehnica „Fusion”, folosită de doi ani în aproape toate spitalele mari din Europa, este una dintre cele mai precise metode de diagnostic şi terapie a prostatei şi permite pacienţilor să plece din spital la două zile după intervenţie.

Premieră în România. Cancerul de prostată, tratat prin tehnica „Fusion”

Premieră în România. Cancerul de prostată, tratat prin tehnica „Fusion”

Pacienţii cu probleme grave de prostată care vin la Spitalul Judeţean din Timişoara vor fi de acum diagnosticaţi şi trataţi printr-o tehnică aplicată în premieră naţională. Medicii timişoreni, alături de specialişti din Germania, au intervenit deja în cazul a trei bolnavi care, în două zile, pot fi externaţi. Aparatura costă 130.000 de euro şi urmează să fie cumpărată de unitatea sanitară.
Aparatura adusă din Germania poate depista cu precizie milimetrică tumorile la nivelul prostatei.

Tehnica de diagnostic constă în suprapunerea imaginii obţinute la RMN cu cea de la ecograf, din timpul intervenţiei. Astfel, se obţine o imagine clară, iar medicii pot interveni milimetric pentru a găsi tumorile la nivel de prostată.

”Este un braţ mecanic care are pe el montată o matrice”. În funcţie de imagini, medicul realizează zece biopsii ca să identifice cu precizie locul în care se va putea acţiona:
Metoda a fost introdusă în ţările dezvoltate de aproximativ doi ani, iar potrivit specialiştilor este una dintre cele mai precise tehnici de diagnostic şi terapie a prostatei de la ora actuală. ”E atât de performantă această tehnică pentru că se face o fuziune de imagine, o fuziune a imaginii făcute în RMN cu imaginile live din prostată. Suprapunerea acestor imagini ne dă un diagnostic exact al cancerului de prostată, localizat, dându-ne posibilitatea de-a avea o terapie focală în viitor şi o terapie minimal-invazivă”, precizează Mihai Rădulescu, medic chirurg urologie, Saarbrucken-Germania.

”Este adresată mai ales pacienţilor să le spunem „de graniţă”, la care există o suspiciune majoră de diagnostic, nu au toate semnele şi celelalte metode diagnostice nu au dat rezultate”, a declarat Viorel Bucuraş, şeful Secţiei de Urologie de la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Statisticile arată că peste 40% dintre bărbaţii români în vârstă de peste 60 de ani suferă de afecţiuni ale prostatei. Cei mai mulţi ajung la medic prea târziu. Simptomele care trebuie să îi îngrijoreze sunt urinarea frecventă, usturimile şi durerile din abdomen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult