Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate ALERTĂ: Primul caz de contaminare cu Ebola din Europa

ALERTĂ: Primul caz de contaminare cu Ebola din Europa

scris de C.P.
4 afisari

A fost semnalat primul caz de contaminare cu Ebola din Europa. Virusul a fost contractat în Spania, de o infirmieră din Madrid, alte două cadre medicale care au intrat în contact cu asistenta fiind, de asemenea, ținute sub observație.

Primul caz de contaminare cu Ebola din Europa.

Primul caz de contaminare cu Ebola din Europa.

Asistenta infectată cu Ebola lucrează de 15 ani în secţia de boli contagioase a spitalului din capitala Spaniei. Femeia infectată a tratat doi misionari infectați cu virusul febrei hemoragice. Aceștia au decedat, ulterior.

Autoritățile din Spania au deschis o anchetă epidemiologică, însă cadrele medicale de la spitalul de cartier la care s-a prezentat asistenta când a manifestat primele simptome se pregătesc de un protest. Ele spun că spitalul Alorcon nu a fost pregătit pentru a face față unei asemenea situații și că nu au primit instructajul de rigoare.

Femeia – aflată în concediu – s-a prezentat la spital, dar pentru că nu prezenta febră, a fost trimisă acasă, unde a mai rămas câteva zile înainte de a fi pusă în carantină la spitalul Carlos al III-lea.

Infirmierele şi asistentele susţin că în timpul tratamentului n-au fost luate măsurile elementare în astfel de situaţii – echipamentele folosite nu aveau sisteme de ventilaţie autonome, iar materialele contaminate ar fi fost transportate cu liftul pentru pacienţi.

Spania se află deja în centrul unei anchete deschisă de Comisia Europeană. Oficialii europeni solicită „lămuriri” legate de ineficiența sistemului de sănătate spaniol.

„A existat, fără îndoială, o problemă undeva”, susține purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frédéric Vincent.

De altfel, Uniunea Europeană a cerut deja statelor membre să pună la punct proceduri naționale precise pentru a preveni intrarea virusului pe teriroriul european.

Este primul caz de infectare cu Ebola direct în Europa, iar autorităţile sanitare sunt în alertă, inclusiv în ţara noastră.

„Autorităţile de sănătate publică din România analizează toate aceste aspecte, încât încercăm în România să găsim o soluţie, dacă vom fi puşi într-o astfel de situaţie să existe o facilitate de îngrijire medicală”, a declarat la Digi24 Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav, iar perioada de incubaţie durează între două şi 21 zile. Din păcate, nu există vaccin sau tratament, în condiţiile în care virusul poate fi mortal în peste jumătate din cazurile de contaminare.

Comisia Europeană încearcă, însă, să liniștească opinia publică, printr-un anunț potrivit căruia propagarea virusului în Europa „rămâne puțin probabilă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult