Fie că ai gastrită acută sau cronică, e important să adopţi o dietă specifică pentru a te proteja de riscurile care vin la pachet cu această afecţiune: ulcer sau anumite forme de cancer.
Gastrită: plan alimentar
• Consumă mese mai mici: în loc să consumi mai puţine mese pe zi, cu cantităţi mai mari de alimente, încearcă să consumi mai des cantităţi mai mici. Consumul de cantităţi mai mici poate contribui la creşterea fluxului sanguin spre stomac, ceea ce stimuleaza vindecarea.
• Evită să mănânci în apropierea orei de culcare: mănâncă cu cel puţin 3-4 ore înainte de somn, astfel încât stomacul să aibă suficient timp pentru digestie.
• Bea suficientă apă: apa (dar nu alte lichide cum ar fi cafeaua, ceaiul, alcoolul sau băuturile îndulcite) pare să ajute la controlul simptomelor gastritei, aşa că încearcă să consumi cel puţin şase pahare pe zi.
Gastrită: alte recomandări
• Reducerea stresului: stresul poate declanşa o eliberare crescută a acidului gastric şi poate creşte inflamaţia – în plus, reduce funcţia imună şi contribuie la alte probleme digestive.
• Renunţarea la fumat: fumatul încetineşte vindecarea mucoasei gastrice, creşte rata de recurenţă a ulcerelor şi de asemenea creşte probabilitatea dezvoltării infecţiilor.
• Ia suplimente alimentare benefice: suplimentele care te pot ajuta să te vindeci de gastrită includ acizii graşi omega-3, probioticele, vitamina C şi vitamina B12.