Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Rezidențiat 2022. Peste 10.000 de studenți susțin examenul de rezidențiat

Rezidențiat 2022. Peste 10.000 de studenți susțin examenul de rezidențiat

scris de B.C.R
140 Afisari

Pe 20 noiembrie 2022, Ministerul Sănătății organizează concursul național de intrare la rezidențiat în domeniile: medicină, medicină dentară și farmacie.
După șase ani de studiu, absolvenții de medicină, medicină dentară și farmacie de la cele șase centre universitare din țară – București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara – vor susține examenul de rezidențiat.

Câte locuri sunt scoase la examenul de rezidențiat din 2022
În anul 2022, pentru examenul de rezidențiat, Ministerul Sănătății a scos 5.634 de locuri, împărțite astfel:
Medicină: 4.505
Medicină dentară: 621
Câți candidații s-au înscris la examenul de rezidențiat 2022
În funcție de centrele universitare și de specialitate, la examenul de rezidențiat s-au înscris peste 10.000 de candidați:

București:

Medicină: 2.090

Medicină dentară: 798

Farmacie: 748

Cluj-Napoca

Medicină: 771

Medicină dentară: 278

Farmacie: 383

Craiova

Medicină: 583

Medicină dentară: 174

Farmacie: 249

Iași

Medicină: 1.024

Medicină dentară: 392

Farmacie: 336

Târgu Mureș

Medicină: 490

Medicină dentară: 197

Farmacie: 218

Timișoara

Medicină: 1.007

Medicină dentară: 320

Farmacie: 272

Metodologia de organizare a examenului de rezidențiat 2022

Examenul va dura patru ore și va cuprinde 200 de întrebări de tip grilă, iar în funcție de punctajul obținut, absolvenții vor afla la ce specialitate au fost repartizați.

Ocuparea locurilor/posturilor la specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/ posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

Examenul de rezidențiat se va desfășura în condiții similare cu cel de anul trecut și va cuprinde inclusiv măsuri de protecție sanitară din perioada pandemiei, precum:

► Recomandarea purtării măștilor de protecție;

► Circuite de acces separate pentru candidați;

► Asigurarea unor săli de concurs special destinate candidaților cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius

În ceea ce privește punctajul minim pentru obținerea unui loc la rezidențiat, acesta a rămas la fel ca în 2021.

Astfel, pentru a obține un loc la rezidențiat, un candidat trebuie să răspundă corect la 60% dintre cele 200 de întrebări.

Reguli privind desfășurarea examenului de rezidențiat 2022

Pe 17 noiembrie 2022, pe site-urile universităților de medicină și farmacie se vor afișa sălile și ora începerii probei de concurs.

Cu cel puțin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se va afișa lista candidaților repartizați în sala respectivă.

Înainte de intrarea în examen, candidații își depozitează telefoanele mobile, dispozitivele electronice sau alte materiale documentare într-o sală de bagaje.

Candidații își vor strânge părul, astfel încât urechile să fie vizibile, iar cei care poartă proteze auditive sunt rugați să le scoată pe perioada celor 4 ore de concurs, pentru a se evita suspiciunea de transmitere a informațiilor prin radio recepție.

Candidatele care din motive obiective (medicale, culturale etc.) poartă capul acoperit vor fi însoțite de o supraveghetoare la grupul sanitar pentru a se confirma lipsa aparaturii de comunicare.

Începând cu ora 8:30, candidații intră în sala de examen, în cazul în care în urma termoscanării, temperatura nu depășește 37,3 grade Celsius. Candidații a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius vor fi repartizați în săli speciale.

La intrarea în sala de concurs, candidații se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate.

Cei care nu prezintă niciun document nu vor fi primiți în sala de concurs.

Începând cu ora 9:00, candidaților li se împart grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru a completa grila și pentru completarea datelor de identitate.

Șeful de sală și supraveghetorii verifică corectitudinea datelor înscrise, în funcție de datele de pe actul de identitate. După această operațiune, actul de identitate al fiecărui candidat rămâne pe bancă pe toată durata probei scrise.

Sacii sigilați care conțin caietele cu întrebări vor fi aduși la săli în jurul orei 9:30.

La ora 10:00 se desigilează sacii în toate sălile de concurs din toate centrele universitare.

Din momentul în care în sala de concurs a fost distribuit ultimul caiet începe măsurarea timpului de concurs, care este de patru ore.

Candidații care nu sunt prezenți în sală în momentul deschiderii sacilor cu caietele cu întrebări nu mai au acces în sala de concurs.

Pe toată durata examenului, candidații au voie să aibă asupra lor o sticluță cu cafea/apă/răcoritoare și ciocolată/sandviciuri/biscuiți numai cu ambalaj transparent, în cantități rezonabile și numai pentru utilizare personală.

Din motive de securitate cibernetică, în ziua concursului, în intervalul orar 10.00—14.00, site-urile oficiale ale universităților de medicină și farmacie își suspendă activitatea.

La terminarea concursului, candidații predau șefului de sală, sub semnătură, grila de răspuns. Caietul cu întrebări rămâne în posesia candidaților, cu excepția celor care, indiferent de motiv, părăsesc sala în primele trei ore de concurs.

Pe ce data se afișează rezultatele la rezidentiat 2022 și când se depun contestații

După ce termină examenul, candidații predau șefului de clasă grilele de răspuns sub semnătură.

Corectura grilelor se face în mod electronic prin scanare, în sala de concurs, în prezența candidatului și a încă doi candidați din sala respectivă,

După anunțarea punctajului tuturor candidaților, șeful de sală, în prezența a trei candidați, ambalează și sigilează plicul cu grilele corectate și stick-urile care conțin rezultatele.

Grila corectă se afișează pe site-ul oficial al rezidențiatului
și pe site-urile universităților de medicină și farmacie
organizatoare în ziua concursului, începând cu ora 16:00.

Candidații care nu au fost mulțumiți de rezultate pot depune contestații până pe 21 noiembrie 2022 la ora 16:00.

Contestațiile se depun la sediul comisiei locale de concurs anunțat pe site-ul universității de medicină și farmacie unde a fost susținut concursul, prin e-mail sau fax.

Solicitările privind rescanarea grilelor de concurs se
soluționează de către comisia locală în data de 21 noiembrie
2022, începând cu ora 17:00.

Alegerea postului sau a locului în specialitate şi a centrelor de pregătire

Lista privind repartizarea candidaților la specialități se va afișa pe site-ul rezidentiat.ms.ro și pe paginile celor șase universități de medicină și farmacie.

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate și a
centrelor de pregătire se face prin teleconferință, pe baza
punctajului și a clasificărilor anunțate, în 3 zile consecutive,
în intervalul orar 8:30 – 20.30.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult