Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Studiu. De ce este zahǎrul mai periculos ca sarea

Studiu. De ce este zahǎrul mai periculos ca sarea

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Un studiu al cercetǎtorilor americani aratǎ cǎ zahǎrul poate fi mult mai periculos decȃt sarea pentru organism ȋn ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare.

Studiu. De ce este zahǎrul mai periculos ca sarea (foto:ketoanviet.net.vn)

Studiu. De ce este zahǎrul mai periculos ca sarea (foto:ketoanviet.net.vn)

Acest nou studiu al oamenilor de științǎ din New York şi Kansas contrazice zeci de ani de cercetǎri care susțineau opusul. De mult timp, experţii recomandǎ ca populaţia să consume mai puţină sare, reducând aportul zilnic la maximum o linguriţă, avertizând că aceasta creşte riscul unui atac vascular cerebral cu 25% şi ar fi responsabilă pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial. Articolul publicat American Journal of Cardiology șeful grupului de cercetǎtori, James DiNicolantonio vine sǎ demonstreze contrariul cǎ „zahărul, nu sarea, ar putea fi adevăratul factor cauzator de hipertensiune.”

Acest lucru este susţinut de analizarea datelor obţinute în urma mai multor studii la scară largă care sugerează că zahărul are o legătură mult mai pregnantă cu hipertensiunea decât sodiul (sarea de bucătărie este clorura de sodiu, n.r.). Încurajarea populaţiei să reducă aportul de zahăr, nu de sare, ar putea fi o strategie nutriţională mai bună pentru controlarea tensiunii arteriale”.

Experţii americani considerǎ că nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează o zonă a creierului numită hipotalamus, care duce la o creştere a pulsului şi a tensiunii arteriale. Cercetătorii mai spun că organismul produce, din cauza zahărului, mai multă insulină, un hormon care poate duce, de asemenea, la o creştere a ritmului cardiac.

Mai mult DiNicolantonio, cercetător în domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City susține cǎ „o reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate şi bogate în zaharuri, crescând astfel riscul de diabet, obezitate şi boli cardiovasculare„. Motivele acestei corelaţii invers proporţionale sunt complicate, dar cercetătorii cred că un nivel scăzut de sare în alimentaţie duce la creşterea concentraţiei anumitor grăsimi în sânge. De asemenea, medicul Aseem Malhotra, cardiolog şi director ştiinţific al Action on Sugar, o organizaţie guvernamentală care cercetează efectele zahărului asupra sănătaţii, spune că riscurile ridicate ale consumului de zahăr asupra sănătăţii au fost subestimate.

Pe de altă parte, profesorul Graham McGregor, expert în medicină cardiovasculară la Queen Mary, University of London, spune că dovezile care dau vina pe zahăr şi nu pe sare pentru creşterea tensiunii arteriale „sunt incredibil de slabe”, argumentând că cercetări întinse pe decenii au arătat o legătură puternică între consumul de sare şi hipertensiune. De altfe, agenţia britanică responsabilă cu controlul obezităţii recomandă, ca femeile să consume maximum şase linguriţe de zahăr, iar bărbaţii şapte-opt linguriţe, zilnic, potrivit descoperǎ.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult