Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Sute de medicamente ieftine ar putea să dispară din farmacii

Sute de medicamente ieftine ar putea să dispară din farmacii

scris de A.P.
19 afisari

Sute de medicamentele ieftine ar putea să dispară din farmacii. Producătorii sunt supăraţi pentru că Executivul nu modifică taxa pe vânzări, aşa cum cer ei de peste doi ani, timp în care din farmacii au fost restrase mai mult de o mie de medicamente cu preţuri mici.

Sute de medicamente ieftine ar putea să dispară din farmacii.

Sute de medicamente ieftine ar putea să dispară din farmacii.

La mijloc, între cererile producătorilor şi refuzul Guvernului, sunt pacienţii. „Cu siguranţă, pentru producătorii de medicamente generice, acest proiect de ordonanţă de urgenţă este o dezamagire. Pe pacienţi îi va afecta în trei moduri: pe de-o parte, aşa cum i-a afectat şi până acum, prin dispariţia medicamentelor ieftine, accesibile de pe piaţă. Vor fi afectaţi la nivel medical, dar şi social, prin disponibilizările pe care le facem. Asta înseamnă mai puţini bani la buget şi mai puţine servicii medicale. Şi vor fi afectaţi prin scoaterea de pe piaţă a industriei de genrice. Vor fi afectati inclusiv prin lipsa de acces la medicamente noi. Zeci, sute (de medicamente – n.r.)”, a spus Laurenţiu Mihai, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Reprezentanţii industriei farmaceutice cer ca taxa de clawback, taxa pe vânzări, să fie aplicată diferenţiat, în funcţie de preţurile medicamentelor pe care le fabrică. Un proiect de ordonanţă de urgenţă nu face referire la această măsură, dar, potrivit Ministrului Sănătăţii, dă motive de bucurie pacienţilor. Unele medicamente noi ar putea intra direct pe lista compensatelor, fără să urmeze procedura complicată de până acum.

”Probabil că nu vor fi şapte medicamente, probabil că vor fi mai multe. Ministerul Sănătăţii poate să spună că în următoarele două zile a finalizat procedura. A finalizat proiectul. Am şi lansat şi, probabil, aţi văzut în dezbatere publică, este Hotărârea de Guvern care practic este finală din acest punct de vedere, cu medicamentele care intră în mod automat, deci cele care nu produc costuri suplimentare”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

„Nu o să mai fie situaţii punctuale, o să fie o regulă care se aplică la nivelul UE. Undeva, per total, o să fie 100 de molecule şi indicaţii care să fie disponibile”, a spus Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţioanale a Medicamentului.

Producătorii de medicamente spun însă că nu au fost anunţaţi de aceste schimbări. Lista de medicamente gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de şase ani. Ultimii doi miniştrii ai Sănătăţii au promis schimbări, dar până acum nu există o formă finală a acestui document.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult