Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate UPDATE – Totul despre cazul falsului chirurg din Bucureşti

UPDATE – Totul despre cazul falsului chirurg din Bucureşti

scris de D.P.
92 afisari

UPDATE – Falsul chirurg Matteo Politi, care a operat în mai multe clinici private din România, a fost reţinut miercuri seară, urmând ca joi să fie dus la Parchet, unde se va decide dacă va fi cerută arestarea lui, sub acuzaţia de înşelăciune.

Avocatul său susţinut că diploma sa de absolvent al Universităţii de Medicină din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei. Matteo Politi a fost prins la Vama Curtici. Conform Poliţiei de Frontieră, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, au depistat un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat la Europa FM că funcţionara Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti care i-a dat codul de parafă falsului chirurg Matteo Politi spune că a făcut-o „din milă”. De asemenea, conform ministrului, Politi avea şi asigurare de malpraxis. El a declarat marţi seară, la Xtra Night Show de la Antena 1, că nu este un fals medic, că nu fuge – dar nu vrea să spună unde e – şi că are tot dreptul de a profesa în România pentru că i-au fost recunoscute şi echivalate diplomele, în acest scop apelând la serviciile unui avocat, identificat doar prin prenumele „Laura”. Cu privire la diploma în medicină obţinută de acesta la Universitatea din Priştina, şefa DSP a declarat pentru Libertatea că nu a înţeles nimic din ea şi că nu înţelege cum un funcţionar a putut da un aviz în baza acestui document.

Falsul chirurg Matteo Politi, care a operat în mai multe clinici private din România, a fost reţinut miercuri seară, urmând ca joi să fie dus la Parchet, unde se va decide dacă va fi cerută arestarea lui.

Politi a fost reţinut, urmând să fie prezentat cu cerere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, avocatul său a susţinut că diploma sa de absolvent al Universităţii de Medicină din Priştina a fost atestată de Ministerul Educaţiei.

„La acest moment, licenţa de absolvent de la Universitatea din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei”, a declarat avocatul său.

El a fost adus, miercuri seară, la Secţia 4 de Poliţie din Capitală, după ce a fost prins la Vama Curtici.

Bărbatul, cetăţean italian, a fost dus de poliţişti la Secţia 4 şi nu a făcut declaraţii jurnaliştilor.

Totodată, poliţiştii au adus bagajele pe care bărbatul le avea la el atunci când a fost prins, la Vama Curtici.

UPDATE: Poliţia, despre falsul chirurg: A fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare. Nu figurează în Tabloul medicilor din Italia

Comisarul şef de Poliţie Ionuţ Dana a declarat, miercuri seara, că falsului chirurg Matteo Politi a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare şi că nu figurează în Tabloul medicilor din Italia. În 20 niembrie anul trecut s-a primit la poliţie o plângere pe numele acestuia pentru înşelăciune, iar din cercetări au rezultat şi posibile alte fapte. Alte plângeri nu au fost depuse la poliţie, care cercetează şi folosirea de către italian a unei alte identităţi.

Comisarul şef de Poliţie Ionuţ Dana a precizat că, în 20 noiembrie 2018, s-a primit o plângere pentru înşelăciune de la doi medici în legătură cu o sumă pe care i-o plătiseră italianului pentru un spaţiu comercial pe care urmau să îl închirieze, însă spaţiul nu îi aparţinea lui Politi. Atunci au început cercetările, au fost audiate mai multe persoane, a rezultat că italianul a folosit şi o altă identitate.

”Tot începând din noiembrie am demarat verificarea privind autenticitatea unor documente, am făcut şi alte audieri. Am primit mai multe seturi de documente – unele în română, altele urmează să fie traduse. Am purtat corespondenţă inclusiv cu ataşatul de interne italian la Bucureşti şi am primit o serie de documente. Pot să vă confirm că a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare şi nu figurează în Tabloul medicilor din Italia”, a mai spus reprezentantul Poliţiei.

Acesta a precizat că se desfăşoară cercetări pentru a vedea dacă Politi a exercitat o profesie fără a avea dreptul.

El a spus că, până în acest moment, la Poliţie nu au fost depuse alte plângeri în afara celei de înşelăciune. Colegiul Medicilor însă s-a adresat parchetului.

Poliţiştii l-au chemat pentru prima dată la audieri marţi pe italian şi l-au dat în consemn la frontieră, ceea ce a dus la prinderea sa.

UPDATE: Falsul chirurg Matteo Politi a fost dus la Secţia 4 de Poliţie din Capitală

Bărbatul, cetăţean italian, a fost dus de poliţişti la Secţia 4 şi nu a făcut declaraţii jurnaliştilor. Totodată, poliţiştii au adus bagajele pe care bărbatul le avea la el atunci când a fost prins, la Vama Curtici.

UPDATE: Poliţia de frontieră: La controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian; pe numele său era emisă o alertă

„În data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar), I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia Bucureşti – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înşelăciune”, anunţă instituţia.

Cetăţeanul italian urmează a fi predat în cursul zilei unei echipe operative din cadrul Poliţiei Române, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.
Surse judiciare u precizt că este vorba despre falsul medic Matteo Politi.

DSP despre diplomă: N-am înţeles nici noi nimic din diploma obţinută de Priştina

„Când am venit în România, nu ştiam cum funcţionează sistemul, am folosit un avocat căruia i-am dat toate documentele. Avocata (n.r. – identificată ca Laura) s-a ocupat de tot şi la final mi-a zis că am dreptul de a profesa în România”, a afirmat el.

În legătură cu profesia de medic, Politi a spus: „Din momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, din momentul în care statul român mi-a echivalat diplomele, mă numesc medic”.

El a susţinut că va aduce dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale şi că nu fuge.

„Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt. Nu sunt un fals medic, nu-mi place să mă numiţi aşa”, a declarat bărbatul.

Conform Libertatea, în dosarul depus de avocată, Matteo Politi apare indicat, în limba sârbă, drept absolvent al Facultăţii de Medicină din Kosovo, scrisă în limba sârbă,  deşi în privincie este folosită limba albaneză, explicaţia fiind că facultatea a rămas sub administraţie sârbă şi se numeşte University of Priştina, chiar dacă sediul ei nu mai e în Priştina, actuala capitală a Republicii Kosovo. El ar fi studiat la Priştina în perioada 2007 – 2013.

Şefa DSP Bucureşti, Cristina Pelin, a declarat pentru Liberatea: „După ce a apărut în Libertatea, am controlat şi n-am înţeles nici noi nimic din diplomă, cum de funcţionarul a dat avizul!”.

Falsul medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase, scrie Libertatea, care precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi şi fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.

Politi a primit cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în 23 martie 2018, funcţionarul care i l-a eliberat fiind mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, a anunţat DSP, care preciza că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018.

Esteticianul Adina Alberts a declarat că ea a fost cea care a denunţat falsul chirurg italian şi că a sesizat Colegiul Medicilor în urmă cu câteva luni. Alberts a subliniat că în cadrul discuţiilor pe teme medicale, falsul medic era „strălucit”, însă în sala de operaţii au apărut suspiciunile.

„Eu sunt medicul care a constatat că acest doctor nu ştie să opereze şi eu am anunţat şi Poliţia, eu am anunţat şi Colegiul Medicilor, de la mine au plecat toate. Din momentul în care eu am anunţat Colegiul Medicilor au trecut câteva luni bune, din păcate. Am anunţat, cred că la sfârşitul lunii octombrie sau noiembrie. Poliţia şi-a făcut datoria şi a făcut dosarul pe care trebuia să-l facă, a făcut rost de probe”, a declarat medicul estetician Adina Alberts, la B1TV.

Potrivit sursei citate, înainte de sesizarea la Colegiul Medicilor, dar şi după, chirurgul impostor a „avut mulţi pacienţi pe mână”.

„L-am văzut cum se mişca în sala de operaţii, am avut câteva discuţii. Să ştiţi că la nivel de discuţie medicală omul este strălucit, te induce în eroare când stai de vorbă cu el în domeniul medical, n-ai niciun dubiu. (…) Induce uşor în eroare audienţa. Eu nu am avut niciun dubiu, discutând cu el diverse proceduri medicale, că el nu este medic, că nu este chirurg plastician. Ulterior, au început să apară nişte suspiciuni în momentul în care l-am văzut, de exemplu, cum injectează, cât de mare grijă are de sterilizarea instrumentarului şi felul în care păstrează sterilitatea atunci când face un act medical. Uşor, uşor şi eu, şi asistentele mele ne-am dat seama că ceva e în neregulă”, a mai spus Adina Alberts.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere după ce falsul chirurg de origine italiană a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.

Jurnaliştii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.

Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult