Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Tratamente naturiste pentru ochi obosiți

Tratamente naturiste pentru ochi obosiți

scris de C.S.
428 Afisari

În era digitalizării, în care laptopul, telefonul și alte dispozitive electronice sunt indispensabile pentru activitățile de zi cu zi, ochii obosiți sunt o problemă comună.

Oboseala oculară vine adesea la pachet cu usturime, disconfort și uscăciune la nivelul ochilor.

În general această tulburare poate fi ameliorată prin măsuri non-invazive, simple, care implică modificări privind stilul de viață. Pe de altă parte, dacă problema persistă, este indicată consultația oftalmologică.

Să vedem care sunt cauzele oboselii oculare și cum o putem gestiona cu succes prin metode naturale.

De ce avem ochii „injectați” și simțim usturime

Expresia „ochi injectați” este folosită, uneori, în limbaj popular cu referire la ochii obosiți. Conform Mayo Clinic și WebMD, printre manifestările acestei condiții medicale se numără:

 • Uscăciune la nivelul ochilor sau, din contră, lăcrimare excesivă;

 • Vedere încețoșată sau dublă;

 • Sensibilitate crescută la lumină;

 • Usturime oculară sau senzația de arsură, disconfort sau iritație;

 • Durere de cap;

 • Senzația că nu îți poți ține ochii deschiși;

 • Mâncărimi oculare;

 • Înroșirea sau iritarea ochilor;

 • Tulburări de concentrare.

Cea mai comună cauză a ochilor obosiți este timpul excesiv petrecut în fața ecranelor (cum ar fi computer sau smartphone), care emit lumină albastră, prezintă Healthline. Riscul este mai mare atunci când plasezi dispozitivele digitale prea aproape sau prea departe de ochi, nu clipești suficient, menții o postură incorectă și ecranul este iluminat puternic.

 

Alte cauze posibile pot fi:

 • Efectuarea unor activități care presupun concentrare un timp prelungit, cum ar fi cititul sau condusul fără pauze;

 • Expunerea la lumină puternică;

 • Efortul de a distinge obiecte sau de a citi în condiții de lumină slabă;

 • Stresul și oboseala;

 • Expunerea la aerul uscat, cum ar fi la aerul condiționat sau un sistem de încălzire;

 • Prezența unor afecțiuni oculare (cum ar fi sindromul de ochi uscat) sau vicii de refracție (de exemplu, miopia).

Tratament naturist pentru usturimea ochilor

Ai la dispoziție o serie de metode naturale care te pot ajuta să ameliorezi și să previi usturimea și tensiunea oculară.

Acestea includ, în principal, modificări ale obiceiurilor de zi cu zi.

Totuși, dacă sunt prezente afecțiuni oculare, este esențial tratamentul recomandat de medic.

Cum scăpăm de senzația de ochi grei

Cum să îți modifici obiceiurile zilnice și mediul de lucru, astfel încât să ameliorezi ochii obosiți, așa cum sugerează sursele menționate anterior:

 1. Limitează timpul petrecut în fața ecranelor

În primul rând, este important să reduci, pe cât posibil, activitățile care implică utilizarea dispozitivelor digitale. Spre exemplu, dacă utilizezi telefonul doar în scop de relaxare, găsește alte activități pentru a-ți petrece timpul liber, cum ar fi o ieșire cu prietenii.

 1. Ia pauze frecvente

Dacă ești nevoit să petreci mult timp în fața unui ecran, asigură-te că iei o pauză la fiecare 20 de minute. Acest lucru presupune să privești în depărtare timp de câteva minute, pentru a reduce tensiunea oculară. O altă recomandare este să iei o pauză de 15 minute de relaxare la fiecare 2 ore de lucru la calculator. Același lucru este valabil și în cazul altor activități care presupun concentrarea, cum ar fi cititul sau munca manuală. O alegere bună este să faci o plimbare în aer liber în timpul pauzelor.

 1. Poartă ochelari de protecție și de corecție

Dacă lucrezi mult pe computer, investește într-o pereche de ochelari de protecție pentru calculator, care filtrează lumina albastră. În cazul în care ești purtător de ochelari de vedere, este important să îi porți conform recomandărilor, pentru a evita încordarea ochilor în încercarea de a vedea mai clar. De asemenea, discută cu optometristul în vederea aplicării filtrului de protecție pentru lentile. Dacă utilizezi lentile de contact, poate fi necesar să le porți mai puțin timp zilnic.

 1. Ajustează poziția și setările monitorul

Plasează monitorul la o distanță de un braț și asigură-te că centrul ecranului este ușor mai jos de nivelul ochilor. Un scaun reglabil poate fi util în acest sens.

Menține ecranul curat, deoarece murdăria poate reduce contrastul și favoriza reflexiile. De asemenea, ajustează mărimea fontului, pentru a nu fi necesar să te apropii prea mult de ecran. Modifică setările de contrast și lumină la un nivel confortabil, care să îți permită să vezi clar. Nu uita să activezi funcția de filtrare a luminii albastre din setările computerului – funcția este disponibilă și în cazul unor modele de smartphone.

 1. Folosește lacrimi artificiale sau clipește mai des

Atunci când ne concentrăm în timpul unor activități, mai ales atunci când lucrăm la calculator excesiv, tindem să clipim mai rar. Astfel, lubrifierea naturală a ochiului se reduce, iar ochiul devine mai uscat, ceea ce produce iritație.

Ia în considerare utilizarea picăturilor oculare cu efect de hidratare, fără conservanți, sau așa-numitele lacrimi artificiale, pentru a preveni uscarea ochilor. Cere sfatul specialistului cu privire la alegerea unui produs potrivit pentru tine.

O metodă de a stimula lubrifierea naturală a ochilor este să-ți faci un obicei din a clipi frecvent, atunci când petreci mult timp în fața ecranului sau când citești.

 1. Iluminează încăperea corespunzător

În funcție de tipul de activitate pe care o desfășori, trebuie să ajustezi iluminarea încăperii. Spre exemplu, atunci când vizionezi un film la televizor, este recomandat să stingi luminile. Atunci când citești o carte, este important să ai paginile bine iluminate, iar sursa de lumină să fie în spatele tău, nu în față – poți folosi o lampă reglabilă. Aceeași recomandare se aplică și atunci când efectuezi lucru manual. Dacă lucrezi la calculator, evită să așezi laptopul direct în fața ferestrei și nu uita să închizi jaluzelele.

 1. Îmbunătățește calitatea aerului

Pentru a preveni uscarea ochilor este indicat să utilizezi un umidificator, să eviți fumul de țigară și să reduci intensitatea aerului condiționat și temperatura termostatului.

Comprese pentru ochi obosiți

Un remediu naturist simplu care te poate ajuta să reduci oboseala ochilor sunt compresele reci din pliculețe de ceai verde sau alte plante, cum ar fi mușețelul, relatează WebMD. După ce ai infuzat plantele, lasă plicurile să se răcească în frigider, apoi aplică-le pe ochii închiși. Ai grijă, însă, ca ceaiul să nu se scurgă în ochi.

Pe de altă parte, te pot ajuta și compresele calde. Acestea reduc spasmele musculare, durerea și îmbunătățesc circulația sangvină în zona unde sunt aplicate. Tot ceea ce trebuie să faci este să umezești un prosop cu apă caldă și să îl aplici pe ochii închiși timp de 5-10 minute.

Deși compresele pot fi de ajutor, este important de reținut că acestea nu reprezintă metode de prevenție și nu înlocuiesc adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum sunt cele menționate anterior.

Așadar, ia în considerare toate aceste remedii și modificări ale obiceiurilor zilnice, pentru a ameliora și preveni oboseala oculară cu simptomele sale asociate. În cazul în care problema persistă sau este însoțită de manifestări severe, cum ar fi durere, adresează-te medicului pentru investigații și tratament adecvat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS