Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Un sfert din populația României suferă de un tip de alergii

Un sfert din populația României suferă de un tip de alergii

scris de Misu Andrei
62 Afisari

Alergiile se caracterizează prin răspunsul sistemului imunitar la anumite substanțe care, pentru majoritatea oamenilor, sunt inofensive. Aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de alergeni.

Alergiile sunt influentate de luna în care ne naştem (foto:gizmodo.co.uk)

Alergiile pot fi sezoniere, agravându-se în anumite perioade, cum ar fi alergiile declanșate de polen primăvară, sau perene, persoană afectată suferind pe tot parcursul anului. Alergenii comuni includ polenul, praful, părul de animale, mucegaiul, înțepăturile de insecte și diferite tipuri de alimente, dintre care cele mai incriminate sunt ouăle, scoicile, nucile și cereale, se arată pe springfarma.com

Simptomele alergiilor apar cel mai adesea la nivelul pielii, mucoaselor și cailor respiratorii. Reacțiile alergice pot fi ușoare, moderate sau severe.Reacțiile alergice ușoare includ erupții cutanate, mâncărime localizată, congestie, reacții alergice care nu se raspandesc în alte părți ale corpului. Simptomele moderate se caracterizează prin extinderea și la alte părți ale corpului, precum mâncărime și dificultăți de respirație. Cele mai periculoase sunt reacțiile alergice severe care presupun prezența anafilaxiei, când viață este pusă în pericol, deoarece, dacă nu se intervine prompt, se ajunge la deces.

Manifestările alergiei constau în dermatita atopică, rinoree, prurit, strănut, inflamație, amețeală, respirație dificilă. În anumite cazuri, pot apărea simptome și la nivelul tractului digestiv, precum vărsături, crampe stomacale și diaree.

Un sfert din populația țării suferă de alergii

Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică trage un semnal de alarmă legat de incidența bolilor alergice în România.

“Se estimează că incidența bolilor alergice este în creștere, că și în toate țările UE, aproximativ 8 milioane de români (adulți și copii) suferă de o formă de alergie. Este important de menționat că cele mai multe afecțiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calității vieții pacientului, atât din perspectiva vieții sociale cât și profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică și al societății. Sistemele de îngrijire a sănătății se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienților alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătății, farmacoterapie, absente de la locul de muncă și pierderea productivității”.

În Europa, se estimează că unul din patru europeni suferă de o afecțiune alergică și se preconizează că în viitorii cinci ani unul din doi europeni va fi alergic.

În cifre, povara acestor boli este uriașă: 300 de milioane de pacienți cu astm, 400 de milioane cu rinită alergică, 200-250 de milioane cu alergii alimentare și peste 10% din populație cu reacții alergice la medicamente. Mai mult, afecțiunile alergice pot evolua spre forme severe, amenințătoare de viață, așa cum este anafilaxia.

Prevalența alergiilor în România

Conform Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică rinita alergică are o prevalența estimată în rândul adulților de 20%-25%, deci afectează tot al patrulea adult, iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii suferă de această formă de afecțiune, considerată cea mai frecvența afecțiune cronică a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergenele față de care există sensibilizare (de tip indoor – că de exemplu acarienii din praful de casă, sporii de fungi, scuamele de animal sau outdoor – că de exemplu polenurile de copaci timpurii) sau la intercurențe.

Astmul alergic are o prevalența în populația adultă de 5% și mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este suferind de astm alergic. Studiile actuale publicate în România evidențiază că până la 40% dintre pacienții cu astm sever sunt cu forme necontrolate, cu simptomatologie debilitanta, cu simptome nocturne, afectarea activităților zilnice uzuale, exacerbări frecvente – dintre care unele necesită intervenție medicală specializată în serviciile de urgență sau spitalizare și au risc de deces.

Dermatită atopică are o prevalență în populația adultă de 3%-5% și mult mai mare la copii, de 20%-25%, deci tot al patrulea copil suferă de această afecțiune cutanata, uneori cu forme severe, greu de tratat;

Alergiile alimentare afectează aproximativ 2% dintre adulți, și 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari și copii mici, la care reacțiile alergice apar majoritar la câteva alergene – lapte, soia, grâu și ou (care se remit în timp) și la nuci și fructe de mare (care pot dura toată viață). Manifestările pot fi ușoare, dar și severe, amenințătoare de viață, atunci când evoluează spre anafilaxie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS