Acasa Stiinta-ITPharma-Sanatate Variola maimuței se răspândește în Europa

Variola maimuței se răspândește în Europa

scris de Misu Andrei
79 Afisari

Un nou virus se răspândește în Europa, spre ingrijorarea specialiștilor. Variola maimuței (monkeypox) a apărut în Suedia, după ce au fost raportate cazuri în Marea Britanie și Portugalia. Este confirmat un caz deocamdată, dar Agenția suedeză de Sănătate Publică investighează dacă mai sunt și altele. Tot joi a fost identificat și primul caz în Italia, relatează BBC.

Cele mai recente cazuri confirmate au fost raportate în Italia și Suedia. De asemenea, autorităţile portugheze au identificat cinci pacienți infectați cu virusul care provoacă această boală, iar serviciile de sănătate din Spania au anunțat că au 8 cazuri suspecte. În doar o singură lună, Marea Britanie a ajuns la nouă cazuri de infectare. Și autorităţile din SUA au anunţat recent că au detectat un prim caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts.

Persoana infectată în Italia cu variola maimuței călătorise recent în Insulele Canare

Persoana infectată în Italia este un tânăr care s-a întors recent din Insulele Canare, a anunţat Institutul de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Spallanzani din Roma. Pacientul, plasat în izolare, primeşte tratament şi se află în stare stabilă, potrivit unui comunicat al spitalului publicat de agenţiile de presă italiene, adăugând că alte două cazuri suspecte sunt în curs de evaluare.

Consilierul pentru sănătate din regiunea Lazio (care include Roma), Alessio D’Amato, a confirmat pe reţelele de socializare că este vorba despre primul caz de variola maimuţei în Italia, adăugând că situaţia se află sub „monitorizare constantă”, scrie AFP, citată de Agerpres.

Potrivit autorităţilor spaniole şi portugheze, care au declanşat alertă naţională de sănătate, această boală rară nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.

Cele mai frecvente simptome sunt febra , ganglioni limfatici umflați, erupții cutanate la nivelul pielii, dureri musculare, dureri de spate, frisoane, epuizare.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, „la începutul săptămânii viitoare”, a declarat agenţia Uniunii Europene pentru boli şi epidemii.

Agenţia, care a precizat că „monitorizează situaţia îndeaproape”, recomandă „izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi raportarea promptă a acestora”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult