Acasa Stiinta-ITStiinta „Particula lui Dumnezeu”. Date CERN indică descoperirea a doi bosoni Higgs

„Particula lui Dumnezeu”. Date CERN indică descoperirea a doi bosoni Higgs

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Oamenii de ştiinţă de la CERN susţin că e posibil ca să fi fost descoperite două tipuri de bosoni Higgs, ci nu unul cum s-a crezut iniţial.

„Particula lui Dumnezeu”. Date CERN indică descoperirea a doi bosoni Higgs (foto: mnn.com)

Noile date dezvăluite de cercetătorii care lucrează la experimentele Atlas şi Large Hadron Collider arată că este vorba despre doi bosoni Higgs, ce au o masă extrem de asemănătoare, dar totuşi diferită. Rezultatele nu au fost confirmate încă, însă teoria a apărut după ce oamenii de ştiinţă au observat un tipar neobişnuit în datele originale, ce arătau că bosonul se descompunea în 2 fotoni mai mulţi decât ar fi trebuit.

Astfel, studiind datele în detaliu, cercetătorii au observat două „vârfuri”, în loc de unul singur. Cu alte cuvinte, se pare că există un boson Higgs cu o masă de 123,5 GeV (gigaelectron volţi) şi unul cu o masă de 126,6 GeV. Cercetătorii de la CERN încearcă să afle acum motivul pentru care au fost înregistrate aceste rezultate neobişnuite.

Înainte de descoperirea „Particulei lui Dumnezeu”, oamenii de ştiinţă au speculat că ar putea exista mai multe tipuri de bosoni Higgs, însă nu se aşteptau ca particulele să aibă o masă atât de apropiată, cofnorm descoperă.ro. Fizicanul Adam Falkwoski a declarat pentru huffingtonpost.co.uk că „În acest caz, cel mai probabil este vorba despre o eroare sistematică. Ar fi o coincidenţă prea mare ca două particule Higgs să fie atât de apropiate ca masă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult