Acasa Stiinta-ITStiinta 155 de ani – Heinrich Rudolf Hertz. De ce serpuieste Google

155 de ani – Heinrich Rudolf Hertz. De ce serpuieste Google

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Logo-ul Google de miercuri a speriat multa lume, care s-a intrebat de ce serpuieste. Raspunsul este: 155 de ani de la nasterea fizicianului german Heinrich Rudolf Hertz.

Hertz serpuieste pe Google

Hertz serpuieste pe Google

Studiul fizicianului german, primul care a reusit sa transmita si sa primeasca unde radio, s-a aflat la baza dezvoltarii radioului, televiziunii si radarului. Numele lui este cunoscut tuturor si datorita unitatii de masura folosita la masurarea frecventa undelor radio, denumita in onoarea sa, hertz-ul.

Heinrich Rudolf Hertz a reusit, in scurta sa viata, sa aduca numeroase contributii in electromagnetism, confirmand existenta undelor electromagnetice printr-un experiment realizat in anul 1886, in perioada in care era profesor la Universitatea din Karlsruhe. Pentru a confirma existenta undelor radio, Heinrich Rudolf Hertz a folosit doua tije, pentru a servi drept receptori, si un dispozitiv de aprindere format din doi electrozi conductori, folosit drept antena. El a observat cum o scanteie a sarit de fiecare data cand erau interceptate unde. Prin acest experiment el a demonstrat ca undele radio prezinta toate proprietatile undelor electromagnetice.

Insa, Heinrich Rudolf Hertz nu a realizat niciodata cat de importante sunt studiile sale. Dupa un experiment care a ajutat la descoperirea efectului fotoelectric, el a afirmat ca acesta “nu este bun la nimic”.

Prin experimentele sale, Heinrich Rudolf Hertz a rezolvat doua probleme, in primul a demonstrat teoria omului de stiinta englez James Clerk Maxwell potrivit caruia undele radio sunt o forma de lumina. Si in al doilea rand, Heinrich Rudolf Hertz a aratat cum pot fi eliberate de fire campul electric si campul magnetic si a dat astfel nastere undelor libere despre care a vorbit Maxwell.

Heinrich Rudolf Hertz s-a stins din viata la doar 36 de ani in prima zi a anului 1894, in localitatea Bonn din Germania si a fost ingropat in orasul sau natal Hamburg.

La 36 de ani dupa ce a decedat, Comisia Internationala de Electrotehnica a hotarat ca hertz-ul sa devina o unitata standar de masuratura.Totodata, numele sau este folosit pentru a denumi un crater aflat pe partea intunecata a Lunii.

Logo-ul Google in memoria lui Heinrich Rudolf Hertz este al 1308 Google doodle. Prima modificare a logo-ului petrecandu-se pe 30 August 1998 in onoare festivalului Burning Man din 1998..

2 comentarii

andi 22-02-2012 - 18:44

Si totusi Tesla a fost inventatorul radioului . El a inventat conexiunea wireless si a facut posibila inventarea televiziunii . El a incercat primul sa transmita un semnal la distanta .

Joe 22-02-2012 - 22:05

Si totusi fara Hertz nu era posibil sa faca Tesla nimic.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult