Acasa Stiinta-ITStiinta 26 septembrie – Noaptea Cercetătorilor şi plimbarea printre stele. Programul complet

26 septembrie – Noaptea Cercetătorilor şi plimbarea printre stele. Programul complet

scris de Doru Dragomir
4 afisari

În cadrul Nopţii Cercetătorilor Europeni (26 septembrie 2014), în România sunt organizate evenimente la Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timişoara şi Tulcea.

26 septembrie - Noaptea Cercetatorilor şi plimbarea printre stele. Programul complet

26 septembrie – Noaptea Cercetatorilor şi plimbarea printre stele. Programul complet

De exemplu, în Bucureşti, publicul se va putea plimba printre stele şi va putea contempla universul la Institutul Astronomic. Tot în Bucureşti, pentru pasionaţii de muzică şi tehnologie, se va organiza un atelier de compunere a unei melodii pe tabletă, iar cei interesaţi de crime misterioase îi vor putea ajuta pe detectivi şi pe oamenii de ştiinţă să rezolve un caz. În acelaşi timp, vizitatorii din Tulcea vor putea explora ecosistemele Deltei Dunării, elevii de la mai multe licee şi şcoli din Piatra Neamţ vor desfăşura activităţi ştiinţifice distractive, iar la Oradea roboţii şi alte echipamente electronice avansate vor constitui punctul de atracţie al Nopţii.

În cadrul seriei de evenimente dedicate, specialişti în domeniul cercetării vor împărtăşi publicului din 300 de oraşe şi 29 de ţări europene pasiunea lor pentru ştiinţă. Vizitatorii vor putea experimenta o mulţime de activităţi şi vor putea vizita culisele laboratoarelor ştiinţifice, de obicei închise pentru public. Scopul Nopţii Cercetătorilor Europeni este de a promova ştiinţa şi de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.

Detalii despre seria de evenimente din România şi oraşele în care sunt organizate acestea se găsesc AICI

Centrul pentru Studii Complexe este co-organizator national al evenimentului Noaptea Cercetatorilor, alaturi de Asociatia Invenio, Institutul National de Cercetare pentru Sport, Target Active Training si numerosi parteneri nationali si locali. Persoanele pasionate de cercetare si explorare, dar si cele care doresc sa descopere lucruri noi sunt asteptate incepand cu ora 17:00 in Parcul Tineretului din Bucuresti sa se lanseze intr-o calatorie stiintifica in care isi vor testa inspiratia si creativitatea. In programul Centrului pentru Studii Complexe la Noaptea Cercetatorilor 2014 se regasesc demonstratii si experimente pe teme de complexitate, program GAIA, cercetare integrata, arhitectura cuantica, metabolism urban, ecolonomie, RoboArta, educatie integrata, cultura vestimentara si antreprenoriat inovator.

 

Destinația: Luna — să înceapă numărătoarea inversă, porniți motoarele! Dacă v-ați întrebat vreodată cum este să fii astronaut sau expert legist care ajută la rezolvarea unei crime misterioase, nu ratați Noaptea cercetătorilor europeni, un eveniment desfășurat în fiecare an care va avea loc mâine, 26 septembrie. Specialiști în domeniul cercetării vor împărtăși publicului din 300 de orașe și 29 de țări pasiunea lor pentru știință. Vizitatorii pot experimenta o mulțime de activități, de la un zbor simulat al unei rachete la Roma până la a învăța cum să construiască un skateboard pe computer (la Poznan) sau la a ajuta la soluționarea unei crime (la București). În program figurează și vizite în culisele laboratoarelor, care sunt de obicei închise pentru public, experimente practice, conexiuni internaționale între diferite manifestări europene, adunări de oameni, chestionare și concursuri (a se vedea evenimentele cele mai importante descrise mai jos). Scopul Nopții cercetătorilor europeni este de a promova știința și de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.

Noaptea cercetătorilor europeni este o inițiativă la nivel european care are loc anual în ultima noapte de vineri a lunii septembrie. Inițiativa a fost lansată în 2005 în 20 de orașe din 15 țări și de atunci a luat rapid amploare.

Evenimentele sunt selectate printr-un concurs deschis și transparent, în urma unei cereri publice de oferte.

Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) le oferă cercetătorilor talentați oportunități excelente de dezvoltare a carierei și de formare în cercetare pe plan internațional. MSCA vor acorda o sumă totală de 6,16 miliarde de euro sub formă de granturi în următorii șapte ani (2014-2020), ceea ce reprezintă o creștere cu 30% față de nivelurile anterioare, numărul preconizat al cercetătorilor care vor beneficia de această sumă fiind de 65 000. Acțiunile Marie Skłodowska-Curie sunt gestionate de Agenția Executivă pentru Cercetare a Comisiei Europene.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult