Acasa Stiinta-ITStiinta 60 de sateliți Starlink, lansați cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX

60 de sateliți Starlink, lansați cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX

scris de Misu Andrei
89 afisari

SpaceX a lansat cel de-al 14-lea lot de sateliți Starlink. O rachetă Falcon 9 a societăţii create de Elon Musk a dus în spațiu 60 de sateliți pe care i-a eliberat  la 450 km altitudine. Scopul este de a crea în final o rețea care să ofere internet în bandă largă, de mare viteză, inclusiv în regiuni izolate.Sateliţii Starlink, cu o greutate de aproximativ 260 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională aflată la 550 de kilometri altitudine, deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Dragon SpaceX

Dragon SpaceX

Sateliţii Stalink au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial, inclusiv în regiuni izolate.

Patronul SpaceX Elon Musk a explicat că sistemul va fi operaţional după ce vor fi plasaţi pe orbită cel puţin 800 de minisateliţi. În total, rețeaua SpaceX va avea 12.000 elemente. În forma finală, rețeaua va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de 550 de km.

Prima lansare a avut loc în mai 2019, iar în 6 octombrie a fost trimisă în spațiu a 13-a salbă de sateliți.

Uneori, sateliții se pot vedea cu ochiul liber pe cer și s-a întâmplat să fie vizibili inclusiv în România. Unii i-au numit atunci „sania lui Moș Crăciun”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult