Acasa Stiinta-ITStiinta A fost inventată proteza cu simţuri (video)

A fost inventată proteza cu simţuri (video)

scris de S. P.
22 afisari

O echipă austriacă a prezentat, la Viena, o proteză de picior ce poate simula senzațiile membrului amputat, o premieră mondială care ar putea schimba viața pacienților și combate durerile fantomă, informează AFP.

Wolfgang RanggerProfesorul Hubert Egger, de la Universitatea din Linz, a operat la sfârșitul anului 2014 un prim pacient, cu rezultate satisfăcătoare.

Wolfgang Rangger, profesor în vârstă de 54 ani cu un picior amputat sub genunchi în anul 2007 din cauza unor complicații după un accident vascular cerebral, simte acum din nou toate denivelările solului de sub pasul său. De asemenea, el nu mai are dureri fantomă, fenomen frecvent care rezultă dintr-o hiper-sensibilitate care se dezvoltă progresiv în creier la persoanele cu membre amputate.

În cazul acestui pacient, medicii au reluat, din centrul piciorului rămas după amputare, terminațiile nervoase și apoi le-au deviat pe suprafața coapsei, punându-le în contact cu partea de sus a protezei.

Piciorul artificial are senzori sub talpa piciorului conectați cu alte celule, numite stimulatori, aflate la rândul lor în contact cu ciotul de picior în prelungirea căruia se află proteza. Această informație transferată între senzori și stimulatori poate simula și, în cele din urmă, reproduce senzațiile membrului pierdut, explică AFP.

La șase luni de la operație, Wolfgang Rangger merge pe bicicletă și face chiar și alpinism. Când se mișcă, problema pe care el o are la picior este aproape imperceptibilă, menționează sursa citată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult