ADN masculin – de ce e mai bine pentru o femeie să nască băieţi | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta ADN-ul masculin – de ce e mai bine pentru o femeie să nască băieţi

ADN-ul masculin – de ce e mai bine pentru o femeie să nască băieţi

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Un studiu recent arată că femeile care nasc băieţi vor păstra pentru tot restul vieţii ADN masculin, care le-ar putea proteja de mai multe afecţiuni.

ADN-ul masculin – de ce e mai bine pentru o femeie să nască băieţi

Specialiştii susţin că impactul ADN-ului masculin asupra corpului femeii rămâne neclar, dar din cercetări a reieşit că femeile care aveau mai mult ADN masculin în creier prezentau şanse mai mici de a fi suferit de boala Alzheimer, ceea ce sugerează că ADN-ul masculin protejează mamele de această afecţiune. Trebuie reamintit faptul că ADN-ul străin rămas în corpul mamei poate avea atât efecte pozitive, cât şi negative, sugerează cercetările.

Astfel,  celulele pot contribui la sănătatea mamei prin susţinerea procesului de refacere a ţesutului şi prin îmbunătăţirea sistemului imunitar, însă pot provoca şi efecte adverse, precum reacţii autoimune. Afecţiunea în urma căreia celulele nou născutului rămân în sângele şi oasele mamei pentru mai mult timp poartă denumirea de microhimerism.

Oamenii de ştiinţă identificaseră fenomenul de microhimerism fetal în creierul şoarecilor, însă acest fenomen nu fusese observat în cazul oamenilor. De aceea, o echipă condusă de un cercetător specializat în autoimunitate, J. Lee Nelson de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, a extras mostre din creierul a 59 de femei ce muriseră la vârste cuprinse între 32 şi 101 ani. Prin efectuarea unui test specific ce identifica o genă prezentă în cromozomul Y, cercetătorii au descoperit dovezi ce atestau prezenţa ADN-ului masculin în creierele a 63% de femei. ADN-ul masculin era răspândit în mai multe regiuni ale creierului.

De asemenea, pentru că anumite studii sugerau că riscul de Alzheimer creşte pe măsură ce numărul sarcinilor este mai mare, cercetătorii au examinat creierele pentru a detecta această afecţiune, dorind să observe dacă există vreo corelaţie între prezenţa acesteia şi microhimerism. Din cele 59 de femei, 33 prezentau dovezi ale bolii Alzheimer, dar, spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, cele care suferiseră de această boală aveau mult mai puţin ADN masculin în creierul lor faţă de cele 26 de femei ce nu fuseseră afectate de Alzheimer.

Potrivit descoperă.ro, cercetătorii nu sunt siguri că acest lucru înseamnă că ADN-ul fetal masculin protejează femeile de Alzheimer. Cardiologul Hina Chaudhry de la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York City a menţionat că “acest studiu sugerează că prezenţa celulelor fetale în creierul femeilor are un efect preventiv”. O altă cercetare efectuată pe şoareci şi publicată în 2010 a arătat că celulele fetale migrează în creierul mamei şi se maturizează, devenind neuroni, lucru neconfirmat deocamdată la oameni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult