Acasa Stiinta-ITStiinta Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea comună cu Rusia pe Marte

Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea comună cu Rusia pe Marte

scris de Misu Andrei
88 Afisari

Agenția Spațială Europeană a anunțat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, relatează CNN.

Prototipul roverului ExoMars. Foto: ESA

„Deplângem victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”, a arătat ESA într-un comunicat.

În timpul ședinței sale de la Paris, consiliul de conducere al ESA „a recunoscut imposibilitatea de a desfășura în prezent cooperarea cu agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, în misiunea ExoMars, prevăzuă pentru lansare în 2022, și l-a mandatat pe directorul general al ESA să ia măsurile corespunzătoare pentru suspendarea activităților de cooperare”, potrivit comunicatului.

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, ESA a spus că programul Stației Spațiale Internaționale „continuă să funcționeze. Scopul principal este de a continua operațiunile sigure ale ISS, inclusiv menținerea siguranței echipajului.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult