Acasa Stiinta-ITStiinta Aladin în viaţa reală: A fost creat un mini-covor zburător (Video)

Aladin în viaţa reală: A fost creat un mini-covor zburător (Video)

scris de Laurentiu Banches
65 afisari

Un student de la Universitatea Princeton a realizat un obiect de 10 pe 4 cm, capabil să pluteasă deasupra solului.

Covorul Zburator ar putea sa fie folosit pe Marte (foto: muckrack.com)

Noah Jafferis de la Universitatea Princeton şi-a început munca la acest proiect în 2008 după ce matematicianul Lakshminarayanan Mahadevan, de la Harvard, în 2007, şi-a transformat lucrarea de analiză într-o încercare de a determina o foaie flexibilă să zboare deasupra solului. Din studiul matematicianul reieşea că o folie subţire care vibrează rapid şi se unduieşte poate rămâne suspendată în aer.

Invenţia lui Noah Jafferis, un mic „covor” de 10 pe 4 cm, este primul obiect de acest gen care realizează propulsia prin aer. Potrivit materialul prezentat de discovermagazine, obiectul este creat din două folii de plastic fixate una de alta, fiecare foaie fiind împărţită în patru secţiuni. Când este aplicată o tensiune electrică, părţi ale suprafeţei se contractă în timp ce altele se extind, determinând mişcările ondulatorii ale covorului. Aceste mişcări împing aerul dintre foaie şi sol într-o direcţie, propulsând, în acelaşi timp, plasticul în direcţia opusă.

Pentru moment, „covorul” este alimentat prin conductori metalici de 10 cm ataşaţi unei baterii externe, dar Jafferis speră să instaleze o sursă de alimentare chiar pe mica „aeronavă”. Din păcate, planul său nu seamănă cu ce ne-am fi imaginat gândindu-ne la „O mie şi una de nopţi” sau „Aladin” .Pentru a transporta un om am avea nevoie de o foaie de plastic cu lungimea de 15 metri şi asta pentru a se ridica doar un milimetru de pe sol”, a declarat el. Cu toate acestea el consideră interesantă ideea de a crea un astfel de covor care să zboare deasupra suprafeţelor acoperite de praf ale planetei Marte.

1 comentariu

Mache 31-05-2012 - 21:02

Dom’le asta era numai bun pentru generalul-amiral Aladeen:-) Ce fatalitate! Filmul ruleaza de o saptamana si inca n-am apucat sa-l vad. Marlanii nu l-au bagat inca la streming nici pe Amazon si nici pe Netflix.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult