Alcoolul măreşte riscul apariţiei cancerului pulmonar | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Alcoolul măreşte riscul apariţiei cancerului pulmonar

Alcoolul măreşte riscul apariţiei cancerului pulmonar

scris de L.M.
4 afisari

Nu doar fumatul, ci şi alcoolismul favorizează apariţia cancerului la plămâni, arată trei studii recente. Alte cercetări sugerează că fructele şi ceaiul negru ar avea un efect protector împotriva apariţiei acestui tip de cancer.

Alocolul poate produce cancer pulmonar

Rezultatele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe a medicilor americani specializaţi în boli toracice (American College of Chest Physicians – ACCP). Între anii 1978 şi 1985 specialiştii de la Kaiser Permanente, un furnizor de servicii medicale din SUA, au înregistrat datele privind starea de sănătate a 126.293 de persoane, pe care le-au urmărit apoi până în anul 2008, în cadrul unui studiu ce încerca să determine riscul apariţiei cancerului pulmonar în realţie cu mai mulţi factori: fumatul, consumul de alcool, sexul, etnia, indicele de masă corporală şi nivelul de educaţie.

1.852 de persoane au dezvoltat cancer pulmonar în această perioadă, anunta descopera.ro.

Fumatul rămâne un factor de risc important, dar cercetătorii au constatat că şi consumul ridicat de alcool (peste 3 pahare de băutură alcoolică zilnic) creşte riscul de cancer pulmonar. Rata apariţiei cancerului la plămâni s-a dovedit a fi mai mică în cazul persoanelor cu un indice de masă corporală mai mare, precum şi la absolvenţii de colegiu (fapt explicat de specialişti prin faptul că persoanele cu un nivel mai înalt de educaţie tind, în general, să aibă un stil de viaţă mai sănătos.)

Un alt studiu, realizat de cercetători din Republica Cehă şi prezentat în cadrul aceleiaşi întâniri, a arătat că alimentaţia bogată în fructe scade riscul apariţiei cancerului pulmonar, atât la femei cât şi la bărbaţi, în vreme ce consumul de ceai negru are un efect protector în cazul femeilor nefumătoare.

1 comentariu

Chris P. 25-10-2011 - 06:10

..pe de alta parte e cel mai bun dezininhibator.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult