Acasa Stiinta-ITStiinta Amintirile neplăcute, şterse cu ajutorul curentului electric

Amintirile neplăcute, şterse cu ajutorul curentului electric

scris de C.S.
3 afisari

Amintirile neplăcute pot fi şterse din memorie cu ajutorul terapiei electroconvulsive (ECT), potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii olandezi.

Amintirile neplăcute pot fi șterse din memorie.

Autorii studiului consideră că descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente noi pentru o serie de afecţiuni, precum stresul posttraumatic.

Deşi controversată şi utilizată de multe decenii, ECT este în continuare folosită cu regularitate pentru a trata cazurile de depresie severă.

Metoda implică trecerea unui flux electric prin creier, cu scopul de a induce o convulsie cerebrală, pentru a atenua depresia.

ECT este administrată sub anestezie generală, iar pacientului îi sunt administrate substanţe cu rol de relaxare a muşchilor, pentru ca trupul să nu fie cuprins de convulsii în timpul tratamentului.

Nimeni nu cunoaşte cu certitudine motivul exact pentru care această terapie funcţionează şi există mai multe teorii care încearcă să explice fenomenul.

Anumiţi specialişti cred că ECT atenuează simptomele neplăcute prin modificarea tiparului de circulaţie a sângelui prin creier, în timp ce alţi experţi sunt de părere că metoda este eficientă deoarece eliberează anumite substanţe chimice la nivelul creierului.

Studii recente au sugerat, totodată, că ECT poate să stimuleze creşterea de noi celule şi apariţia unor noi reţele neuronale în anumite zone ale creierului.

Cercetătorii de la Universitatea Radboud din oraşul olandez Nijmegen au folosit ECT pentru a ţinti anumite amintiri, cu scopul de a le şterge.

Ei au realizat acest studiu pe pacienţi care au fost deja trataţi contra depresiei prin şedinţe de ECT.

Participanţilor le-au fost arătate două cartonaşe cu imagini, iar fiecare dintre ele spunea o poveste neplăcută.

Voluntarilor le-a fost arătat apoi doar unul dintre cartonaşe, după o săptămână, chiar înainte de o nouă şedinţă de ECT – care a reactivat amintirea legată de acea poveste.

La o zi după şedinţa de ECT, savanţii olandezi au descoperit că pacienţii au uitat povestea asociată acelui cartonaş, dar îşi aminteau foarte bine povestea asociată celui de-al doilea cartonaş.

Autorii studiului cred că descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor noi tratamente contra stresului posttraumatic sau ar putea fi folosită pentru a şterge amintirile deprimante.

Ei recunosc totuşi faptul că studiul lor a fost realizat pe amintiri create în mod artificial şi că amintirile reale ar putea fi mult mai greu de şters.

19 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-02-2014 - 19:30

EXACT , si la TIMP venit caci La Belle Epoque Basecu&Boc va fi greu de ELIMINAT ;

Dupa ce a distrus tot ce a atins Basescu se vrea primul mediator al tarii

Dupa ce in urma cu doua zile a amenintat ca scoate romanii in strada, ieri Basescu Traian a incercat sa se joace de-a primul mediator al tarii.

Demolatorul si instigatorul Basescu cere stabilitate si responsabilitate?

Basescu se joaca cu focul. Poate vrea sa fuga cu elicopterul de la Cotroceni si nu stie cum sa procedeze. Daca aia 7.4 milioane de roamani care au votat ca el sa fie demis se hotarasc sa raspunda chemarii lui? Romanii se urnesc greu dar si se hotarasc sa iasa din casa nu ii mai opreste nimeni.

Faptul ca Basescu Traian incita la violenta si la dezordine sociala nu cred ca mai mira pe nimeni. Stim cu totii ca la asta se pricepe foarte bine. Este foarte bun sa distruga, sa dezbine si sa invrajbeasca. Cum sa medieze Basescu ceva? Glumim? Nu ii spune nimeni ca declaratia lui este un atac la statul de drept? Nu ii spune nimeni ca, daca incearca sa isi scoata la bataie de strada putinii sustinatori pe care ii mai are, actiunea lui poate fi considerata o incercare de lovitura de stat?

Da, Constitutia Romaniei la Art 80 alin. (2) spune ca: Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Dar Basescu este incapabil sa medieze ceva.

Asta este “apelul” lui Basescu publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale:

“Președintele României, domnul Traian Băsescu, lansează un apel către liderii Uniunii Social-Liberale (USL) să găsească de îndată o soluție la actualele dispute din interiorul alianței pentru a nu se ajunge la o criză politică. România are nevoie de stabilitate și de un guvern pe deplin funcțional, care să poată gestiona în mod eficient problemele țării și să asigure o bună guvernare.

Disfuncționalitățile apărute în alianța de guvernare după anunțul privind demisia mai multor miniștri liberali, precum și intenția exprimată de prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de a schimba structura actuală a Guvernului au creat un climat de instabilitate menit să afecteze, deopotrivă, credibilitatea țării, instituțiile publice, mediul de afaceri și cetățenii. Domnul președinte Traian Băsescu roagă liderii USL să dea dovadă de responsabilitate.”
Sursa ; TEO dora!

Mircea 13-02-2014 - 20:42

Ah, abia acuma am vazut articolul. Basescu e o amintire neplacuta pentru antibasisti ? Bagati-va degetele in priza si ati scapat. Daca nu merge asa incercati la linia de la CFR.

urbos 13-02-2014 - 20:44

Preferam sa va dam foc.

UnUL 13-02-2014 - 20:46

Piromanule!

Mircea 13-02-2014 - 20:53

Si va opreste cineva ? Pe Basescu l-ati demis de doua ori si acum va jurati ca-l demiteti in decembrie. Esti sigur ? Foc sa fie ca vad ca nu va doare gura. Cu faptele stati cam rau.

digital 13-02-2014 - 20:59

acu, mai ragi, că e departe toamna, da să te văd cu nick-ul ăsta prin decembrie , băga-mi-aș ..llla-n vitta de mătta, aia care scria caietele ofițerilor, ce zici ?!

Mircea 13-02-2014 - 21:06

Deocamdata ragi doar tu pe aici iar mama nu scria caietele ofiterilor, eu le scriam. Obsesia asta a ta cu caietele ma face sa cred ca esti dogarian dar unul cu table care nu avea acces la aia cu scoala ca sa-i scrie si lui conspectul la directiva comandantului suprem. Tu erai ala care intra in pas de defilare in biroul in care scriam eu asa-i ?

Mircea 13-02-2014 - 21:09

Asa-i Claudia ?

digital 13-02-2014 - 21:12

Mircea
13-02-2014 at 21:06
la cât te duce deebla, de ajunseși să scrii caiete, la unii, p-acolo sigur crezi că și băsexu e unul de trebuie să-i lingi dosul, așa că n-am pierdut nimic prin băgarea ta în pezdeul măttii !
intrare ușoară sau cum spune dementul tău…să intri bine!

digital 13-02-2014 - 20:49

acu ai văzut-o pă mătta, crăcită !
piei dreq de animal !

UnUL 13-02-2014 - 20:57

Degețel, cum naiba pot exista pe lumea asta gunoaie nesimțite ca tine, Bășinel și C u r Bubos? Nu vă apucă greața când vă bărbieriți și vă vedeți mecla în oglindă?

digital 13-02-2014 - 20:59

meclă de bășit ai tu, bă, împuțitule !

Antibasistul 13-02-2014 - 21:07

Sictir monstrule hidos un NUL!

UnUL 13-02-2014 - 21:58

Hai că m-ai amuzat copios!

UnUL 13-02-2014 - 23:04

Pe cât facem pariu, Bășinel?

UnUL 13-02-2014 - 23:09

Mie și unui prieten ne expiră Cartea de identitate în 2070; m-am înțeles cu el că vom merge împreună să ne-o schimbăm. (???!!!)

UnUL 13-02-2014 - 23:38

Bășinel, autoamăgește-te, dacă asta te ajută să fii fericit! Mai povestim peste vreo 30 de ani. Adică nu – că tu nu vei mai fi pe aici.

UnUL 13-02-2014 - 21:55

TÂMPIȚII NU POT EXISTA DECÂT ÎN TANDEM, CA MILIȚIENII DE PE VREMURI : UNUL ȘTIE SĂ SCRIE ȘI CELĂLALT SĂ CITEASCĂ.

UnUL 14-02-2014 - 07:25

„Corect!”, ca să-l plagiez pe Huhu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult