Acasa Stiinta-ITStiinta Animalele din speciile pe cale de dispariţie ar putea fi clonate

Animalele din speciile pe cale de dispariţie ar putea fi clonate

scris de Laurentiu Banches
16 afisari

Brazilia a propus clonarea unor exemplare din speciile de animale ameninţate de dispariţie pentru a evita ca acestea să dispară total.

Lupul cu coama - prima specie pe cale de disparitie care ar putea fi clonata (foto:flickriver.com)

La scurt timp după prezentarea acestei propuneri, Institutul de cercetări agronomice Embrapa şi grădina zoologică a Braziliei au strâns deja 420 de eşantioane de ţesut de la opt specii (care trăiesc în Cerrado), printre care jaguarul, lupul cu coamă, micul tamarin leu, câinele de tufiş, furnicarul şi bizonul. Scopul este clonarea ţesuturilor pentru a da naştere la noi exemplare. După ce animalele vor veni pe lume, vor fi plasate în rezervaţii. Primele clonări vor începe peste câteva săptămâni cu lupul cu coamă, specie din care au rămas doar 13.000 de exemplare în America de Sud.

Cu toate acestea, potrivit Agerpres, numeroase asociaţii au ca prioritate salvarea exemplarelor care mai există, cu atât mai mult cu cât exemplarele clonate nu vor dispune de adaptabilitate genetică, urmând să dispară mai devreme sau mai târziu. Aceste asociaţii sunt de părere că ar trebui să se ajungă la clonare, doar ca o ultimă soluţie.

Cercetătorii brazilieni merg chiar mai departe, unii apreciind că, prin păstrarea ADN-ului speciilor existente, acestea ar putea renaşte după ce vor fi dispărut. „Un congelator de animale ar putea păstra toate datele genetice ale urşilor panda din China sau ale gorilelor din Africa”, spune cercetătorul Robert Lanza, adăugând că: „Cu materialul genetic se poate produce spermă şi reintroduce diversitatea genetică acolo unde vrem.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult