Acasa Stiinta-ITStiinta Anomalii climatice: Emisfera nordică se topeşte, cea sudică îngheaţă

Anomalii climatice: Emisfera nordică se topeşte, cea sudică îngheaţă

scris de L.M.
12 afisari

Anomalii climatice: Emisfera nordică se topeşte, cea sudică îngheaţă. O imagine neobişnuită pentru sudul de obicei călduros al Braziliei a putut fi observată în ultimele zile, când a nins, iar adulţi şi copii s-au întrecut în a face oameni de zăpadă, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Anomalii climatice: Emisfera nordică se topeşte, cea sudică îngheaţă

Anomalii climatice: Emisfera nordică se topeşte, cea sudică îngheaţă

Cauza acestui fenomen neobişnuit este un val de frig polar care a venit din Antarctica şi s-a abătut nu doar asupra Braziliei, ci de asemenea asupra Paraguay, Uruguay, Argentina şi Chile. În partea de sud a Braziliei, în special în oraşele Curitiba şi Florianópolis, unde mercurul din termometre a coborât până la -7,4 grade Celsius, zăpadă nu a mai fost de câteva decenii. La Sao Paulo, în noaptea de joi spre vineri, s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură de după 2000 – numai 5,2 grade. Mii de credincioşi au îndurat vremea rea pentru a participa la manifestaţiile ocazionate de venirea papei Francisc la Zilele Mondiale ale Tineretului catolic, transmite Agerpres.

Frigul a afectat mai bine de 131 de localităţi din sudul Braziliei şi a făcut trei victime, care şi-au pierdut viaţa din cauza hipotermiei. Astfel, la Sao Paulo, un om a murit în urma temperaturilor scăzute, iar aproximativ 11.000 de persoane fără adăpost au fost evacuate de urgenţă şi amplasate în adăposturi temporare. În cel mai sudic stat brazilian, Rio Grande do Sul, s-au înregistrat încă două victime ale valului de frig polar. În total, frigul a făcut şase victime în Paraguay şi Uruguay în ultimele zile.

În schimb, în urmă cu o săptămână, oraşul rus Norilsk, situat în regiunea siberiană Krasnoiarsk, a depăşit recordul istoric de căldură prin înregistrarea a 32 de grade Celsius. ‘Sâmbătă (20 iulie), termometrul a atins 32 de grade, nivelul maxim din întreaga istorie a observaţiilor meteorologice din Norilsk, din 1972 încoace’, a precizat un comunicat. Această temperatură a depăşit cu o zecime recordul anterior, atins în iulie 1979, potrivit comunicatului.Temperatura medie pe timp de vară este de 17,3 grade în această regiune arctică. Norilsk, cu temperaturi care iarna ating 50 de grade sub zero şi cu rafale de vânt cu viteze de până la 25 de metri pe secundă, este considerat unul dintre cele mai poluate oraşe din lume din cauza exploataţiilor miniere din zonă. Între timp, valul de căldură care a ajuns la mijlocul lunii iunie în unele regiuni din zona europeană a Rusiei precum Lipeţk, Saratov, Ulianovsk a cedat în faţa unui ciclon cu ploi şi temperaturi în jur de 14 grade Celsius.

De asemenea, Polul Nord s-a transformat din nou vara aceasta şi a devenit un lac natural, din cauza topirii zăpezii. Acesta este un fenomen din ce în ce mai întâlnit, după ce 2008 a fost primul an fără gheaţă la Polul Nord. Nu s-a topit toată gheaţa oceanului, deoarece acest lucru ar fi un dezastru. „E un lac. E unul foarte rece şi îngheţat, dar e lac”, susţine un cercetător.

Lacul a început să se formeze pe 13 iulie, după o perioadă în care căldura a fost mai accentuată decât în mod normal, cu temperaturi cu 1-3 grade Celsius mai mari decât media normală din Oceanul Arctic. Topirea gheţii de la Polul Nord urmează trendul mondial de încălzire, care afectează în mod special emisfera nordică. Evoluţia este una aproape paradoxală. Asta pentru că, în aprilie, cantitatea de zăpadă ajunsese pe antepenultimul loc din istorie, într-un top care porneşte în 1967

2 comentarii

CONGO 26-07-2013 - 14:10

Pai savantii climaterici astia e boi nu stie fizica bine.
Se mira ca prostii fara balacaureat.
Bai asculta colea: gazu mai rece se lasa in jos, ori cum sudu e jos, merge la sud.
E simplu!

CONGO 26-07-2013 - 15:07

Antibasistul 26-07-2013 at 14:56
Esti obsedat de sinucidere, omoara-te!
===============
Camarade, cum poti-mi sa spui cuvinte ata de grele, si tocmai mie?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult