Acasa Stiinta-ITStiinta Apocalipsa 2013: NASA vrea să vopsească un asteroid periculos pentru Terra

Apocalipsa 2013: NASA vrea să vopsească un asteroid periculos pentru Terra

scris de Marius Bâtcă
948 Afisari

Specialistii NASA pregatesc un plan in eventualitatea coliziunii asteroidului 2012 DA14 cu Terra in 2013.

Desi analiza riscului de impact al NASA a aratat ca probabilitatea ca obiectul spatial sa loveasca Terra nu este foarte mare, specialistii sugereaza ca asteroidul sa fie combatut cu vopsea sau prin putere de foc. Astfel, ei au cerut ca o nava spatiala sa zboare in apropierea asteroidul si sa incerce sa arunce cu roci sau sa bombardeze corpul ceresc pentru a faramita asteroidul sau pentru a-i schimba cursul.

Expertul NASA David Dunham a venit insa cu o idee mult mai ingenioasa si mai putin periculoasa, spunand ca “Am putea sa il vopsim”.

Vopseaua ar afecta abilitatea asteroidului de a reflecta razele solare, ceea ce i-ar schimba temperatura si i-ar modifica viteza si directia de rotatie. Astfel, asteroidul DA14 s-ar abate de unul singur de la directie.

In cazul in care asteroidul ar lovi Terra in 2013, acesta ar putea cauza o explozie similara cu a unei bombe atomice. Totusi, tot Dunham a declarat ca “asteroidul se poate faramita in mici bucati la intrarea in atmosfera, caz in care foarte putine roci mai mici ar ajunge la suprafata Terrei.”.

Chiar daca Terra va scapa cu bine din aceasta incercare, cercetatorii NASA sustin ca pe 5 februarie 2040 un alt asteroid, numit 2011 AG5 cu un diametru de 140 de metri are sanse de 1 la 625 sa loveasca Terra. Un potential impact intre cele doua corpuri ar putea face milioane de victime si distruge un oras intreg. Insa asteroizii nu sunt singura problema cu care se poate confrunta planeta noastra in viitorul apropiat, specialistii NASA sustin ca in urmatorii 8 ani exista o sansa de 12.5% ca Terra sa fie afectata de o furtuna solara catastrofala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult