Acasa Stiinta-ITStiinta ARCA a adus racheta orbitală Haas 2 în Piaţa Victoriei VIDEO

ARCA a adus racheta orbitală Haas 2 în Piaţa Victoriei VIDEO

scris de M.A.
681 Afisari

În perioada 1-3 iunie, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, ARCA prezintă racheta orbitala Haas 2C, o variantă mai mare cu 30% ca a celei transportate de avionul supersonic IAR-111.

ARCA a adus racheta orbitală Haas 2 în Piaţa Victoriei

ARCA a adus racheta orbitală Haas 2 în Piaţa Victoriei

Haas 2C va fi lansată de la sol în primăvara anului 2013, în cadrul Misiunii 7 şi va avea drept obiectiv testarea la zbor a motorului Executor şi atingerea orbitei, devenind primului satelit realizat integral în România, în greutate de peste o jumătate de tonă, anunţă ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică).

Misiunea 7 va constitui şi o repetiţie finală pentru lansarea către Lună a sondei European Lunar Explorer, din cadrul competiţiei americane de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. În cadrul Misiunii 7, racheta Haas 2C va fi lansată într-o singură treaptă, fiind pentru prima oară când se încearcă lansarea unui satelit cu o rachetă într-o singură treaptă. Acest lucru este posibil datorit tehnologiei de construcţie a rezervoarelor rachetei, din materiale compozite, care sunt extrem de uşoare.

Eforturile ARCA, din cadrul Programului Spaţial al României, sunt o iniţiativă privată.

Caracteristicile tehnice ale rachetei Haas 2C sunt:

– lungime: 18 m

– greutate goală: 510 kg

– greutate maximă la start: 16 tone

– combustibil: oxigen lichid + kerosen

– consum: 85 kg/sec

– tracţiunea maximă a motorului: 23 tone.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 milioane $, Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un cosmonaut. Haas este o rachetă spaţială în trei trepte pentru competiţia de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer şi câştigarea competiţiei.

Pentru transportul rachetei Haas 2 la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic românesc care va fi utilizat şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial.

2 comentarii

Mihu 01-06-2012 - 18:15

Racheta are 18 m si o greutate de…500 kg? fie ea si goala…e facuta din plastic,lemn,rasina..?Chiar si din materiale compozite de ar fi facuta,tare mi-e greu sa cred ca poate cantari cat juma de Dacie!!!Nu cumva o cam ia vantul la lansare?Ce se mai intampla cu IAR 111?Nu am mai auzit nimic de presupusa lansare din vara lui 2012!S-a amanat?Eu stiu ca romanilor le sta in fire sa se laude cu lucruri pe care nu le pot face insa de regula sunt chestii relativ minore pe care le afla doar vecinii..dar asa,sa strigi in gura mare si sa nu iasa decat fäss..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS