Acasa Stiinta-ITStiinta Arhitectul Mies van der Rohe celebrat de Google

Arhitectul Mies van der Rohe celebrat de Google

scris de Laurentiu Banches
22 afisari

La 126 de ani de la naştere, contribuţiile lui Ludwig Mies van der Rohe în domeniul arhitecturii sunt răsplătite cu un Google Doodle.

S.R. Crown Hall Mies van der Rohe

Mies van der Rohe S.R. Crown Hall - Chicago

Ludwig Mies van der Rohe a fost un pionier al arhitecturii moderne,  creaţiile sale fiind recunoscute pentru simplitate şi claritate, el încercând să incorporeze spaţii libere şi deschise, incluse într-un ordin structural, cu prezenţă minimă. În memoria marelui arhitect german, Uniunea Europeană oferă din 2001, la fiecare doi ani premiile pentru arhitectură Mies van der Rohe.

La decernarea premiului Mies van der Rohe, juriul alege două lucrări, una pentru arhitectură contemporană care premiază conceptul tehnic şi calitatea construcţiei şi o menţiune specială pentru cel mai promiţător arhitect. Câştigătorul marelui premiu primeşte un bust reprezentându-l pe Mies van der Rohe şi un premiu în bani în valoare de 60000 de euro, iar cel care se alege cu menţiunea specială, primeşte un cec în valoare de 20000 de euro şi o sculputură de forma clădirii Pavilion. Anul trecut, marele premiu a fost câştigat de Muzeul Neues, al cărui arhitect este Davide Chipperfield, iar menţiunea specială a fost primită de arhitecţii Ramon Bosch şi Elisabet Capdeferro.

Prima clădire la care a lucrat arhitectul german a fost casa Riehl din Potsdam în 1907 din Germania. După ce s-a mutat la Stuttgart, Mies van der Rohe a început să realizeze complexe de apartamente precum Weissenhofsiedlung, Afrikanischestrasse Apartments, continuându-şi contribuţia în domeniul arhitecturii interioare printr-o serie de noi modele de scaune sau mese.

După ce a emigrat în Statele Unite în 1937, Mies a putut să îşi aducă contribuţia la realizarea unei arhitecturi moderne, simpliste. În Statele Unite, numele lui Mies stă în spatele realizării unor clădiri precum: Wishnick Hall, Alumni Hall, Perlstein Hall, Chicago Federal Center,  şi una din capodoperele sale S.R. Crown Hall, toate din oraşul Chicago, unde Mies van der Rohe a condus departamentul de arhitectură de la Chicago Armor Institute până în 1958. Mies van der Rohe a contribuit şi la realizarea unor zgârie nori din Chicago şi chiar New York şi a desenat planurile pentru două muzee, Galeria Naţională din Berlin (Neue Nationalgalerie) construită în 1968 şi Muzeul de arte plastice din Houston (Houston Museum of Fine Arts), finalizată în 1974, la 5 ani după decesul marelui arhitect.

Germanul Mies van der Rohe va rămâne cunoscut şi pentru câteva din afirmaţiile sale precum: “Mai puţin este mai mult”, “E mai bine să fii bun decât original” sau “ Un scaun este un obiect mai greu de construit decât un zgârie nor. De aceea Chippendale e faimos”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS