Acasa Stiinta-ITStiinta Ascensor spaţial până în 2050?

Ascensor spaţial până în 2050?

scris de Marius Bâtcă
173 Afisari

O companie japoneză vrea să construiască un ascensor care să ducă pasageri în spaţiu, până în anul 2050.

Obayashi - ascensor spatial

Obayashi - ascensor spatial

Firma Obayashi, considerată una dintre cele mai serioase companii japoneze, se află pe punctul de a finaliza construcţia Tokyo Sky Tree, cel mai înalt edificiu din Japonia (634 de metri), informează AFP, preluată de Mediafax. Firma niponă a participat şi la construirea metroului din Dubai şi a Stadionului Australia, inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Sydney.

Compania japoneză vrea sa construiască un ascensor în spaţiu care să ruleze pe un cablu de nanotuburi din carbon, un material a cărui structură este de 20 de ori mai rezistentă decât cea a oţelului. Cabina s-ar putea deplasa graţie unei tije uriaşe care ar măsura 96.000 de kilometri. Obayashi îşi propune să trimită cu regularitate circa 30 de pasageri pe orbită în jurul Terrei. Acest ascensor special ar putea urca cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, ceea ce-i permite să ajungă la o staţie orbitală, situată la o altitudine de 36.000 de kilometri, după o călătorie de o săptămână. Turiştii spaţiali vor rămâne pe această platformă, dar savanţii de la bordul ascensorului şi-ar putea continua călătoria, până la capătul tijei.

„Oamenii adoră turnurile înalte, de aici şi ideea de a construi unul în spaţiu. Experţii noştri în construcţii, climă, viteză şi efectele vântului spun că (acest proiect, n.r.) este posibil”, a declarat Satomi Katsuyama, directoarea proiectului. Compania recunoaşte însă faptul că nu deţine nicio estimare referitoare la costul acestui proiect, că nu are niciun investitor potenţial şi nicio idee despre zona de pe Terra unde cablul ar putea fi fixat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS