Asemănări între Marte şi Terra – ce a descoperit Curiosity | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Asemănări remarcabile între Marte şi Terra – vezi ce a descoperit Curiosity

Asemănări remarcabile între Marte şi Terra – vezi ce a descoperit Curiosity

scris de Laurentiu Banches
23 afisari

Prima rocă de pe Marte analizată de robotul american Curiosity are o compoziţie care seamănă cu a celor care provin din vulcanii de pe Terra.

Curiosity a descoperit o roca vulcanica pe Marte asemenatoare celor de pe Terra (foto:snaggstuff.net)

Unul dintre principalii membri ai misiunii roverului Curiosity, Edward Stolper a anunţat că roca ,de dimensiunea unei mingi de fotbal, este „similară în ceea ce priveşte compoziţia cu un tip de roca care se găseşte în multe regiuni vulcanice, dar având la dispoziţie doar o singură mostră din acest tip, în acest stadiu este dificil de aflat dacă roca este rezultatul aceluiaşi proces ca cel întâlnit pe Terra”. Potrivit mediafax, pe Terra, aceste roci sunt în general formate în mantaua planetei, sub crustă, pornind de la cristalizarea magmei relativ bogate în apă, la presiuni puternice.

Roca, botezată „Jake Matijevic”, a fost examinată de la distanţă cu un spectrometru cu raze X din particule alpha, montat pe braţul robotizat, dar şi cu ajutorul laserului de care dispune robotul, numit ChemCam. Curiosity, dotat cu zece instrumente ştiinţifice, va analiza curând şi compoziţia primului eşantion de sol marţian prelevat. Robotul, oprit pe o ridicătură de nisip, a colectat eşantion de sol pentru a curăţa şi testa materialul de prelevare geologică.

Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare. Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi. Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.

1 comentariu

Salut 12-10-2012 - 19:21

„Prima rocă de pe Marte analizată de robotul american Curiosity are o compoziţie care seamănă cu a celor care provin din vulcanii de pe Terra.”
=============
No shit! Really?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult