Acasa Stiinta-ITStiinta AŞM: Vrancea nu genereză cutremure de magnitudine peste 8

AŞM: Vrancea nu genereză cutremure de magnitudine peste 8

scris de M.A.B.
2 afisari

Oamenii de ştiinţă de peste Prut încearcă să liniştească populaţia, după ce, prin intermediul reţelelor de socializare, au fost răspândite mesaje alarmiste privind iminenţa producerii unui seism de mare putere în zona Vrancea.

Zonele seismice europene

foto: armchairgeneral.com

Joi, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a avut loc o conferinţă de presă cu participarea specialiştilor din domeniul seismologiei, geologiei, geografiei şi fizicii nucleare, în cadrul căreia au fost prezentate informaţii privind situaţia din Japonia, consecinţele dezastrului suportat de Japonia şi cazul Republicii Moldova. Conferinţa de presă a fost susţinută de specialişti din domeniu: dr.hab. Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie (IGS); dr. Nicolae Boboc, şef Laborator Landşaftologie, (IEG); dr.Ghenadie Sîrodoev, şef Laborator Geometrologie Dinamică, (IEG); dr.Constantin Gudima, cercet. şt. coordonator, Institutul de Fizică Aplicată.

Subiectele vizate au fost Securitatea nucleară şi modul de funcţionare a Centralei Fukushima; Specificul Cercului de Foc al Pacificului şi zonei Vrancea; Aspecte distincte vizavi de catastrofa de la Cernobîl; Pregătirea R. Moldova pentru a face faţă unor situaţii similare. Sistemul de monitoring şi Centralele nucleare din jurul R. Moldova.

„O magnitudine de proporţia celei din Japonia în zona Vrancea nu este posibilă. Magnitudinea maximă posibilă în focarul Vrancea este de 7-8, nu mai mult. Cutremurele cu magnitudine de până la 7 practic nu ne fac probleme mari în teritoriu”, susţine director Institutul de Geologie şi Seismologie din Republica Moldova, Vasile Alcaz, citat de Publika Tv.

Teoretic, R.Moldova se poate confrunta cu un seism de maxim 7, fapt care ar provoca avarierea unor clădiri, dar nu şi pierderi de vieţi omeneşti, susţin cercetătorii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Aceştia afirmă că Moldova se află într-o zonă seismică mult mai liniştită şi asemenea catastrofe, similare celei din Japonia, este puţin probabilă. Cu toate acestea ei spun că, în cazul unui seism, pericolul avarierii clădirilor persistă, pentru că autorităţile de la Chişinău nu au făcut expertize a clădirilor din capitala R.Moldova, pentru a estima eventualele pierderi.

În ceea ce priveşte norul radioactiv de la Fukushima, experţii de la AŞM declară că nu vor fi consecinţe resimţite în Moldova. „În jurul republici noastre, în afară de staţia de la Cernavodă, mai avem staţiile din Ucraina, care funcţionează. Cea mai apropiată staţie este lângă Nicolaev, staţie puternică. De fapt, pericol clar că există, dar eu cred că în ziua de astăzi cel mai mare pericol este panica”, precizează cercetătorul ştiinţific superior de la Institutul de Fizică Aplicată AŞM, Constantin Gudima.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult