Aspirina prelungeste viata la bolnavii de cancer colorectal | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Aspirina – beneficii semnificative la bolnavii de cancer colorectal

Aspirina – beneficii semnificative la bolnavii de cancer colorectal

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Oamenii de ştiinţă americani au identificat o mutaţie genetică ce prelungeşte considerabil viaţa pacienţilor suferind de cancer colorectal care primesc doze regulate de aspirină.

Aspirina – ce efecte benefice are medicamentul la femeile în vârstă (foto:inquistr.com)

Conform unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, în grupul pacienţilor purtători ai mutaţiei genetice PIK3CA şi care au primit doze regulate de aspirină, 97% dintre ei erau încă în viaţă, la cinci ani după diagnostic. Prin comparaţie, acest procent a fost de 74% în grupul ţintă. Studiul realizat pe un eşantion de 900 de persoane a arătat şi că la persoanele la care tumorile nu prezintă această mutaţie a genei PIK3CA, aspirina nu are nicio influenţă asupra ratei de supravieţuire în primi cinci ani de după diagnosticare.

Oamenii de ştiinţă estimează că aproximativ 20% dintre bolnavii de cancer colorectal sunt purtători ai acestei mutaţii a genei PIK3CA. Potrivit studiului coordonat de medicul Shuji Ogino de la Dana-Farber Brigham and Women’s Hospital din Boston, purtătorii acelei mutaţii care iau aspirină beneficiază de o reducere cu 82% a riscului de deces cauzat de cancer, pe parcursul celor 13 de ani de monitorizare medicală.

Cercetătorii americani susţin că rezultatele acestui studiu trebuie să fie reproduse şi de alte studii viitoare, înainte ca ele să poată fi considerate ca fiind definitive. Deşi aspirina este adeseori prescrisă pentru pacienţii suferind de cancer colorectal, medicii nu puteau să îi identifice pe aceia care aveau beneficii de pe urma administrării acestui medicament.

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer din lume. Potrivit mediafax, circa 143.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an în Statele Unite, iar reprezentanţii National Cancer Institute (NCI) susţin că această maladie va face în 2012 circa 51.690 de victime în rândul americanilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult