Acasa Stiinta-ITStiinta Asteroidul 16 Psyche – Magnetul uriaș din Sistemul Solar

Asteroidul 16 Psyche – Magnetul uriaș din Sistemul Solar

scris de Laurentiu Banches
28 afisari

Asteroidul 16 Psyche este un obiect spaţial bizar despre care cercetătorii cred că ar putea fi un soi de magnet uriaş, cu diametrul de 200 km, care circulă prin sistemul nostru solar.

Asteroidul 16 Psyche – Magnetul uriaș din Sistemul Solar (Foto:newscientist.com)

Asteroidul 16 Psyche a fost descoperit încă din 1852, dar abia în anii 1980 oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că au de-a face cu o ciudăţenie. Observaţiile radar făcute de pe Pământ au sugerat că 16 Psyche, cu diametrul de 200 km, este alcătuit aproape în întregime din metal: este format, în proproţie de 90%, din fier şi nichel, doar 10 procente  din compoziţia sa fiind reprezentate de roci silicioase.

Compoziţia este surprinzător de asemănătoare cu cea a nucleului terestru, ceea ce a condus la ipoteza că 16 Psyche ar fi fost iniţial un corp ceresc cu nucleu metalic şi manta de rocă silicioasă, aşa cum e marele asteroid Vesta. Astronomii cred că planetele mai mari, ca Venus şi Terra, s-ar fi putut forma prin coliziunea şi fuzionarea unor astfel de corpuri cereşti, aflate în stadii timpurii de evoluţie.

Alternativ, însă, e posibil ca impactul cu asteroizii să fi smuls unei proto-planete învelişul de rocă. 16 Psyche ar fi putut fi astfel victima unei serii de coliziuni care i-au înlăturat treptat mantaua,  lăsând doar nucleul metalic. Dacă acest nucleu ar fi fost, la un moment dat, lichid, atunci el ar fi putut conferi obiectului spaţial un câmp magnetic puternic. Unii cercetători cred că Psyche ar putea avea un câmp magnetic remanent aproape la fel de puternic ca al Pământului – cu alte cuvinte, ar fi un fel de “magnet de frigider” spaţial, după cum spune Linda Elkins-Tanton, de la Carnegie Institution din Washington DC, care a prezentat, la întrunirea anuală a American Geophysical Union, ideea organizării unei misiuni pentru studierea acestui ciudat obiect spaţial.

Propunerea are în vedere o misiune care ar studia asteroidul timp de 6 luni, măsurând gravitaţia, compozţia şi topografia acestei lumi de metal. Ca relief al suprafeţei, Psyche ar putea arăta diferit de orice alt obiect spaţial pe care îl cunoaştem. Simulările pe calculator arată că, pe suprafaţa sa  de metal, craterele de impact ar produce adâncituri cu forme deosebite, ce evocă modelele “împroşcate” create de căderea unor corpuri solide într-un lichid.

Misiunea ar furniza informaţii foarte preţioase despre evoluţia corpurilor cereşti în primul milion de ani de viaţă a sistemului nostru solar, potrivit descoperǎ.ro. “Ideea este că nu ştim ce vom vedea”, spune Elkins-Tanton. “Am văzut lumi extraterestre pietroase, gazoase, de gheaţă, dar n-am vizitat niciodată o lume de metal. Habar n-avem cum arată. Ştim doar că vom avea surprize.”

7 comentarii

BULA 24-12-2013 - 07:38

Sa-l listam pe bursa, poate il cumpara chinezii si pe asta, cum au obiceiul in ultimul timp.

ValVerde 24-12-2013 - 07:55

Nu-i al tau papagalule.
Cine sa-l listeze?

Si daca ti-l cumpara cum faci sa-l trimiti la destinatar?

BULA 26-12-2013 - 21:18

Cumatra, important e ca chinezii au bani sa cumpere orice, mai ales metale pentru industrie, iar America e in faliment.

Europeanuul 26-12-2013 - 22:26

Bula, in urma cu 20 ani, peste 90% din chinezi traiau sub limita saraciei (faceau foamea). Investitiile americanilor si europenilor (de ordinul sutelor de miliarde) au jucat un rol stabilizator pentru China si pentru intreaga regiune.

P.S.
SUA ramane in continuare cea mai mare putere economica (BIPul SUA este de doua ori mai mare decat cel al Chinei).

salut 27-12-2013 - 06:20

Mai Cracanel, daca taceai … pareai destept. Pentru altii, ca pentru mine tocmai ti-ai demonstrat a „n”-a oara ca atunci cand ti-am spus ca ai citit si tu chinuit, inzece ani, cateva pagini din „Capitalism pentru prosti” – din care oricum n-ai priceput nimic, am fost chiar foarte bland vis-a-vis de „inteligenta” de care dai dovada:

Iata, printre altele, de ce spun ca esti retardat, spalat pe creier:

spui:

„SUA ramane in continuare cea mai mare putere economica (BIPul SUA este de doua ori mai mare decat cel al Chinei).”

O privire fugitiva chiar pe site-ul CIA ne lamureste, Cracanel:
PIB, La nivelul lui 2012:

1 United States
$ 16,240,000,000,000
2012 est.
2 European Union
$ 15,540,000,000,000
2012 est.
3 China
$ 12,260,000,000,000
2012 est.

Cu observatia ca in 2013 (datorita ritmurilor de dezvoltare), cifrele s-au mai apropiat, mai Cracanel, ramane sa ne explici cum 12 este jumatatea lui 16 (asa mananci tu acolo: „BIPul SUA este de doua ori mai mare decat cel al Chinei” )

In plus, mai Cracanel spalat pe creieras, o sa-ti dau doua exemple, ca sa vezi cum se formeaza PIB-ul asta intr-un loc si in celalat:

EX 1:

Servicii: Sanatate publica, Frizerie:
In USA un tuns costa in medie vreo $ 15
In China ……. aprox 10 CENTI.

Si intr-un caz si in altul in calculul PIB-ului intra si … frizeriile (respectiv tunsoarea)…Intelegi exemplul, Cracanel?

EX 2:

Duzina de creioane chinezesti (altfel nu gasesti !) in USA: cel mai mic pret: $1 la Dollarama.
Cost de productie, inclusiv profit local (PIB CHINA): 6 CENTI
Celelalte costuri, inclusiv profituri (Transport, distributie, retail, (PIB USA):
94 centi.

Deci aceiasi duzina de creioane produsa in China a contribuit la PIB-ul Chinei cu 6 centi si la PIB-ul USA cu 94 centi.

Iti spune ceva situatia asta, mai spalatule pe creier? Intelegi de ce spun ca esti un dobitoc desavarsit, in plus si corect politic?

salut 27-12-2013 - 06:20

A, sa nu uit:
Craciun si sarbatori fericite si tie, mai Cracanel !

BULA 26-12-2013 - 21:23

Poti sa vinzi orice, chiar si pielea ursului din padure. Evreii din America de ce le vand fraierilor parcele de pe Luna ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult